Search by category:
Egyéb kategória

Internetes termékbeszerző hálózat indult

Internetes termékbeszerző hálózat indult

Kulcsár Péter

2023. 05. 16., k – 14:13

Új, közösségi élelmiszerbeszerző hálózat indult a napokban Párkányban, melynek keretében regionális és tájjellegű készítményeket lehet interneten rendelni, egyenesen a termelőktől. A projekt lényege a minőség, frissesség, változatosság.

A lényeg, hogy a vizamarket ötletgazdái igyekeztek a régió és a szűkebb környék termelőit és termesztőit összefogni, hogy a termékskála a lehető legváltozatosabb legyen. A projekt még csak most fut fel, de a lehető legszélesebb kínálatra törekedtek. Momentán a webshopban nyolc termelő regisztrált, egyhetes intervallumokban működik a rendszer.

„Mindenki, aki szerdától a következő kedd éjfélig árut rendel, az a megrendelt árut átveheti a Viza centrumban péntekenként délután négytől hatig. Aki pedig szerdán és csütörtökön rendel élelmiszert az internetes oldalon, az csak a rákövetkező hét péntekén veheti majd át személyesen az árut a Viza centrumban. Ez azért működik így, mert friss áruról van szó és azt elő is kell készíteni, Sok áru még a megrendelés napján elkészül, vagy egy nappal előtte. A termelőknek is kell tehát időt hagyni az elkészítésre” – taglalta lapunknak a megnyitón Dominika Blaháková, Párkány alpolgármestere.

Fő az eredetiség és a frissesség

A know-howban és a projekt felépítésében az esztergomi Kiskosár Egyesülettel működtek együtt, mert ott már bevált az élelmiszerbeszerzés efféle formája. De a párkányi oldalnak is megvannak a saját beszállítói. És hogy milyen feltételekkel kínálhatja valaki a neten a saját portékáját?

„Semmiféle speciális kritériumunk nincs, de a lényeg, hogy saját termékek legyenek, regionális termékek, és ez ne legyen semmiféle behozatal, tehát nem árulhatnak olyan terméket, amit máshol vettek meg és itt sajátként adják el. Az előzetes tárgyalások során ragaszkodtunk ahhoz, hogy a termékpaletta a lehető legszélesebb legyen, hogy az elején ne legyen nagy konkurencia. Tehát, hogy pld. ne legyen az, hogy valakitől Komárom környékéről vagy Szőgyénből rendelnek, és csak egy terméket, akkor neki ne kelljen csak emiatt az egy termék miatt beutazni és azt átadni. Tehát az elején nem akartunk nagy konkurenciát, de hiszem, hogy a megrendelések száma nőni fog és többen érdeklődnek majd egy termék iránt is“ –taglalta a részleteket az alpolgármester. Most tésztafélék, zöldség, méz van a termékkínálatban, lassan érkeznek a gyümölcsök is. a szalkai tájház pedig réteseket, édes csemegéket kínál. De vannak húskészítmények, tojás és kecsketej is, tehát a kezdő paletta elég széles. Tervezik, hogy házi sajtok is bekerüljenek a termékkínálatba és alap pékáru, házi kenyér és kifli is.

A termelők szerint is jó ötlet

Treindl Attila termelő Kicsindről érkezett és szerinte is hasznos lesz ez az új rendszer.

Egy helyre össze tudja hozni az embereket, az nagyon fontos. Többféle dolog megtalálható itt, ami esetleg érdekli az embereket. Amit egy helyen itt meg tudnak venni. Nem kell nekik külön-külön elmenni bizonyos helyekre, hanem itt mindent meg tudnak találni. Remélem, hogy majd növekedik is az érdeklődés is folyamatosan ezek iránt a dolgok iránt, de van ebben potenciál – közölte az Új Szóval Treindl Attila. Ő többféle friss zöldséget hozott a megrendelőknek és a vásárlóknak is.

„A kínálatunkba salátát, karalábét, újkáposztát, újhagymát tettem fel – egyelőre ennyi, aztán a következőkben bővítjük. De vannak olyan dolgok, karfiol, brokkoli például, hogy azt nem tudom a netes kínálatba tenni, mert azt egy hétre előre nem tudom, abból mennyi lesz. De a piacon meg lehet találni, egyelőre kisebb mennyiségben volt, de lesz több is” – fejtette ki Treindl Attila. Nála egyelőre öt megrendelő érdeklődött, de bízik benne, hogy idővel többen lesznek majd.

Archoz, személyhez kötött termékek

Párkány polgármestere, Eugen Szabó is üdvözölte az új kezdeményezést és reméli, a projekt minden fél számára hasznosnak és anyagilag is rentábilisnak bizonyul.

„Köszönöm a termelőknek, hogy a kínálatot felteszik és részt vesznek ebben az együttműködésben. Bízom benne, hogy ez gazdaságilag is megalapozott lesz. Nem kétséges, hogy a vásárlók olyan termékekkel találkoznak majd itt, amelyek archoz, termelőhöz köthetők, ezzel általában a nagy üzletben nem találkozunk. Hiszem azt, hogy az egészség, a frissesség, az ízvilág szempontjából szintén olyat nyújtanak majd, amiért érdemes lesz ide hetente eljönni. Úgyhogy kívánok mindenkinek sok erőt, egészséget és kitartást – mert gondolom, hogy az egyik és másik oldalnak is szüksége van erre” – taglalta a megnyitón Párkány polgármestere.

Az új internetes rendelési rendszerben a vizamarket.sk weboldalon vásárolhatunk, ahol a működés és a rendelés szabályait is elolvashatja a kedves vásárló.

Read More

Post Comment