Search by category:
Egyéb kategória

Az Általános Egészségbiztosító a városi poliklinikához hasonlította a Bory Kórházat – az intézmény vezetősége másképp látja

Az Általános Egészségbiztosító a városi poliklinikához hasonlította a Bory Kórházat – az intézmény vezetősége másképp látja

Mészáros Richárd

2023. 05. 17., sze – 19:42

A Bory Kórház jelenleg a városi poliklinikával megegyező szinten képes egészségügyi ellátást biztosítani  – állítja az Általános Egészségbiztosító (VšZP). Ľubos Lopatka, a kórház vezérigazgatója nem ért ezzel egyet.

A kórházon belül az Általános Egészségbiztosító jelenleg 33 szakrendelővel áll szerződésben. A további kérvények elbírálásáról azután dönt, hogy a kórház pótolta a hiányosságokat. „A szakértők szerint ez az egészségügyi intézmény a városi poliklinikával megegyező szinten képes ellátást biztosítani” – áll az állami biztosító közleményében.

A biztosító szerint a régió egészségügyi ellátása kellően biztosított más állami vagy magánintézményeknek köszönhetően, amelyek minden szakterületen átfogó egészségügyi ellátást biztosítanak. „Fontos számunkra, hogy ügyfeleink a Bory Kórházban is magas színvonalú egészségügyi ellátást kapjanak” – jelentette ki Eva Peterová, a biztosító szóvivője, aki szerint aktív kapcsolatot tartanak a kórházzal, a hiányzó dokumentumok pótlását követően pedig elbírálják a kérelmeket.

A két hónapja működő kórház teljes körűen csak a Dôvera és az Union egészségügyi biztosítókkal áll szerződésben. „Ez a folyamat fokozatosan zajlik, a kölcsönös tárgyalások rendkívül konstruktívak. Sajnos, ez nem mondható el az állami egészségbiztosítóról, amely közvetlenül a hivatalos megnyitó előtt a kórház szakrendelőinek csak az első részével szerződött” – állítja a kórház, amely szerint minden szükséges dokumentumot a biztosító rendelkezésére bocsátottak, előrelépés azonban továbbra sem történt.

„Ezt zaklatásnak tartjuk, amelynek jelenleg is több száz páciens az áldozata. Jelentős részük onkológiai diagnózissal rendelkezik, amely kezelésével más intézményekben nem képesek időben sorra kerülni. Ezen esetekben kivételt kérünk a biztosító vezetőségétől, ők azonban eddig mindet visszautasították. Egyre gyakrabban szembesülünk olyan abszurd helyzetekkel, amikor például a még szerződéssel nem rendelkező algeziológiai szakrendelő nem írhatja fel az onkológiai betegnek azokat a gyógyszereket, amire szükségük van. Emellett egy olyan szakrendelőről van szó, amely az orvossal együtt egy másik kórházból költözött át, a pácienseknek pedig nincs másik alternatívájuk. Érvényes ugyanakkor, hogy a szakrendelő és az egynapos ellátás tekintetében a szerződés alapesetben korlátlan. A Bory Kórház esetében az állami biztosító alternatív megközelítést választott, amellyel diszkriminálja a saját ügyfeleit” – nyilatkozta a Plus JEDEN DEŇ-nek Ľuboš Lopatka, a kórház vezérigazgatója.

A Bory Kórházban jelenleg 36 szakrendelő működik 30 szakterületen, amiből az Általános Egészségbiztosító 30 szakrendelővel, 23 szakterületen áll szerződésben, míg a Dôvera és az Union az ambuláns, az egynapos, a fekvőbeteg és az intervenciós egészségügyi ellátást illetően is teljes körűen szerződött – beleértve az új szülészetet és újszülött osztályt.

„Az állami egészségbiztosító ügyfeleinek a Boryban eddig kezelt aránya meghaladja az ötven százalékot, és ez a jövőben sem lesz másként. Ha ezeknek az embereknek lenne jobb és megfizethetőbb alternatívája, nem a mi ajtónkon kopogtatnának. Ezért úgy véljük, hogy az egész kialakult helyzet méltatlan és diszkriminatív az állami biztosító ügyfeleivel szemben. Ez a helyzet tarthatatlan, és reméljük, hogy mihamarabb megoldódik” – tette hozzá Lopatka, aki szerint a biztosító rossz anyagi helyzete áll a probléma hátterében. 

(Plus JEDEN DEŇ)

Read More

Post Comment