Search by category:
Egyéb kategória

Berlin és London szerint a Fehér Háznak kell döntenie az F–16-osok Ukrajnába szállításáról

Berlin és London szerint a Fehér Háznak kell döntenie az F–16-osok Ukrajnába szállításáról

Mészáros Richárd

2023. 05. 17., sze – 15:36

Az amerikai vezetés feladata eldönteni, hogy kaphat-e F–16-os vadászgépeket az orosz támadás ellen védekező Ukrajna – jelentette ki egybehangzóan a német és a brit védelmi miniszter szerdán Berlinben.

Boris Pistorius és Ben Wallace megbeszélésük után tartott közös tájékoztatójukon az Ukrajna által szorgalmazott, úgynevezett vadászgép-koalícióról szóló kérdésekre válaszolva rámutattak, hogy a német és a brit légierő sem rendelkezik a kijevi tervekben nevesített F–16-os vadászgéptípussal.

Egyaránt hozzátették, hogy mivel ezek a repülők amerikai gyártmányok, a Fehér Ház dolga eldönteni, hogy Ukrajna kaphat-e belőlük.

Ugyanakkor mindketten hangsúlyozták: támogatják, hogy Ukrajna rendelkezzék mindennel, ami csak szükséges az orosz támadás elhárításához.

Ben Wallace ismertette: hazája egy nemzetközi összefogás, egy „platform” részeként segítheti az Ukrajnát F–16-osokkal támogatni kívánó országokat tervük megvalósításában, a többi között pilóták képzésével.

Boris Pistorius elmondta, hogy hazája kapacitás és képességek híján nem alkalmas „aktív szerepre” egy ilyen vállalkozásban, de egyéb módon, politikai, pénzügyi támogatással hozzájárulhat annak sikeréhez.

Read More

Post Comment