Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová tárgyalni fog Ódorral az SIS igazgatójának leváltásáról

Čaputová tárgyalni fog Ódorral az SIS igazgatójának leváltásáról

Mészáros Richárd

2023. 05. 17., sze – 16:08

Zuzana Čaputová államfő nyitott kérdésnek tartja a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatója leváltásának ügyét, és tárgyalni fog róla Ódor Lajos kormányfővel. Erről szerdán nyilatkozott az államfő.

„Őszintén megleptek, főleg az előző kormány részéről érkező felszólítások, hiszen volt rá módjuk, és ha ennyire égetőnek tartják ezt a kérdést, léphettek volna” – jelentette ki az államfő. A leváltás már szóba került közte és a kormányfő között a múlt héten, a következő találkozójukon folytatják.

Az SIS elnökének lecserélésére több párt is felszólította az új kormányfőt. Az SIS elnökét az államfő nevezi ki és hívja vissza a kormány javaslata alapján. Michal Aláčot, az SIS igazgatóját, illetve elődjét, Vladimír Pčolinskýt is a Sme rodina jelölte.

Kapcsolódó cikkünk

Terítéken van a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatójának leváltása – jelentette ki a kormány ülését követően Ódor Lajos miniszterelnök. „Még nem is volt időm felkeresni a belügyminisztert. Ebben a kérdésben bizonyos jogkörei az államfőnek is vannak, beszélni fogunk erről a lehetőségről” – jegyezte meg a kormányfő, ám egyelőre Michal Aláčcsal, az SIS igazgatójával sem találkozott.

Más személyi kérdésekben, például a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség vezetője  (PPA) vagy az országos rendőrfőkapitány esetében szabad kezet kaptak a miniszterek. Ódor leszögezte, a kulcsfontosságú pozíciókban olyan emberekre van szükségük a tárcavezetőknek, akikben megbíznak. „Most mindegyik miniszter mérlegeli, kit hagy meg, és milyen posztra nevez ki saját jelöltet” – mondta Ódor, hozzátéve, hogy a kinevezéseknél vétójoga van.

Az SIS elnökének lecserélésére több párt is felszólította az új kormányfőt. Az SIS elnökét az államfő nevezi ki és hívja vissza a kormány javaslata alapján. Aláčot, illetve elődjét, Vladimír  Pčolinskýt a Sme rodina jelölte.

Read More

Post Comment