Search by category:
Egyéb kategória

Ódor: Nyitott téma a SIS vezetőjének leváltása

Ódor: Nyitott téma a SIS vezetőjének leváltása

Mészáros Richárd

2023. 05. 17., sze – 13:26

Terítéken van a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatójának leváltása – jelentette ki a kormány ülését követően Ódor Lajos miniszterelnök. „Még nem is volt időm felkeresni a belügyminisztert. Ebben a kérdésben bizonyos jogkörei az államfőnek is vannak, beszélni fogunk erről a lehetőségről” – jegyezte meg a kormányfő, ám egyelőre Michal Aláčcsal, az SIS igazgatójával sem találkozott.

Más személyi kérdésekben, például a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség vezetője  (PPA) vagy az országos rendőrfőkapitány esetében szabad kezet kaptak a miniszterek. Ódor leszögezte, a kulcsfontosságú pozíciókban olyan emberekre van szükségük a tárcavezetőknek, akikben megbíznak. „Most mindegyik miniszter mérlegeli, kit hagy meg, és milyen posztra nevez ki saját jelöltet” – mondta Ódor, hozzátéve, hogy a kinevezéseknél vétójoga van.

Az SIS elnökének lecserélésére több párt is felszólította az új kormányfőt. Az SIS elnökét az államfő nevezi ki és hívja vissza a kormány javaslata alapján. Aláčot, illetve elődjét, Vladimír  Pčolinskýt a Sme rodina jelölte.

Read More

Post Comment