Search by category:
Egyéb kategória

Pčolinský: Elmarad Kollár dél-amerikai útja, mivel ülésezik a parlament

Pčolinský: Elmarad Kollár dél-amerikai útja, mivel ülésezik a parlament

Mészáros Richárd

2023. 05. 17., sze – 18:16

Nem valósul meg Boris Kollár (Sme rodina) házelnök dél-amerikai útja, mivel feltehetően a jövő héten is ülésezni fog a parlament – jelentette ki Peter Pčolinský, a parlament alelnöke, és Milan Krajniak képviselő (mindkettő Sme rodina) Robert Ficónak, a Smer elnökének bírálatára reagálva. Hozzátették, hogy az utat egyébként jóváhagyta Marián Kéry (Smer), a parlament külügyi bizottságának elnöke. Krajniak kiemelte a házelnök diplomáciai útjainak fontosságát, amelyek a nemzetközi együttműködést és a megállapodásokat szolgálják.

„Az út elmarad, éppen azért, mert ülésezik a parlament” – mondta Pčolinský, hozzátéve, ilyen megállapodás született a házbizottságban, mivel közel 100 programpont vár még megvitatásra. Pčolinský emellett bírálta Fico egyes külföldi útjait abból az időszakból, amikor kormányfő volt, a Fehér Ház felkeresését is említette.

Krajniak kiemelte a házelnök és az államfő külföldi útjainak diplomáciai fontosságát. „Nem a végrehajtó hatalomhoz tartozó politikusokról van szó. Ők ajtókat nyitnak meg a külföldi útjaiknak köszönhetően” – mondta, hozzátéve, ezek eredménye számos előnyös szerződés az ország számára.

Megemlítette Kollár közelmúltbeli útját Kínába, melynek célja az volt, hogy a befektetők bővítsék itteni tevékenységüket, szintén említette a házelnök jelenlegi azerbajdzsáni útját. „Már az előző útját követően viszonylag komoly megállapodásokat köthettek hazai cégek, nem egészen egy hónapja pedig Azerbajdzsán gázszállítási szerződést írt alá több uniós országgal, köztük Szlovákiával is” – jegyezte meg.

Fico szerdai sajtótájékoztatóján felszólította Boris Kollárt, hogy mondja le a parlamenti küldöttség dél-amerikai útját. Állítása szerint a delegációnak néhány találkozón kívül nincs rendes munkaprogramja, és az út nem hoz semmilyen hasznot az ország vagy a gazdaság számára. A dél-amerikai utat kirándulásnak nevezte.

Kapcsolódó cikkünk

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke felszólította Boris Kollár házelnököt, hogy mondja le a parlamenti küldöttség dél-amerikai útját. Állítása szerint a delegációnak néhány találkozón kívül nincs rendes munkaprogramja, az út nem hoz semmilyen hasznot az ország vagy a gazdaság számára.

„Léteznek külföldi utak, amelyeknek sok haszna van, és olyanok, amelyeknek kevesebb. De ennek semmi értelme. Ez csak egy kirándulás” – hangsúlyozta Fico. Szerinte a delegáció vihetett volna magával vállalkozókat, hogy befektetésekről, a gazdasági kapcsolatokról tárgyaljanak. Megjegyezte, hogy a hivatalos program még mindig nincs véglegesítve, holott már szombaton el kellene indulnia a küldöttségnek. Négy országot keresnek fel a képviselők, de Fico szerint csak néhány parlamenti szintű találkozó és műemlékek megtekintése van tervben.  

Eredetileg a Smer két képviselője is részt vett volna az úton, de a párt nem küldi ki őket, mondván, a program miatt ennek nincs értelme. „A Smerben mind a hárman egyetértettünk abban, hogy ez az út óriási szégyen, nincs semmi célja. Egy primitív kirándulás, elképesztő összegért” – tette hozzá.

A házelnöknek azt üzeni, ha látni akarja a riói Krisztus-szobrot, akkor üljön be a képviselőkkel a parlament mikrobuszába és menjenek el a szlovákiai Klin településre, ott megnézhetik a másolatát. A brazil tengerpart helyett pedig nézzék meg az Árvai-víztározót, és tárgyaljanak a környékbeli polgármesterekkel, ennek több értelme lenne a lakosság szempontjából, és kevesebbe kerülne.

Read More

Post Comment