Search by category:
Egyéb kategória

Ismét Spektrum Dunaszerdahelyen

Ismét Spektrum Dunaszerdahelyen

Kulcsár Péter

2023. 05. 18., cs – 17:15

Dunaszerdahely |

Ha május, akkor Spektrum kiállítás megnyitó Dunaszerdahelyen. Egyébként is nagy érdeklődés övezi a kiállítást, ez alkalommal azonban minden várakozást felülmúlt a résztvevő kiállítók és érdeklődő látogatók létszáma egyaránt.

Nagyszombat Megye Önkormányzatával közös szervezésben ez volt a 26. évfolyam, de maga a kiállítás megrendezésére, hihetetlen, 51. alkalommal került sor immáron, a Csallóközi Múzeumban. Valószínűleg nem sok kiállítás van országszerte, amely ilyen hosszú múlttal büszkélkedhet. A nem professzionális, vagy ha tetszik műkedvelő képzőművészek alkotásait felvonultató bemutató szakmai zsűrije 86 alkotó művész 140 alkotását válogatta ki a bemutató tárlatra. A kerületi forduló megmérettetésén 66 alkotó 177 alkotással a régiós fordulóban 30 alkotó vett részt, összesen 106 művével. Valamennyi résztvevő amatőr képzőművész két kategóriában versenyzett a zsűri kegyeiért, a 15 és 25 év közöttiek, majd a 25 év felettiek csoportjában. Szokás szerint, a 25 év felettiek kategóriája nagyon erős volt és főleg tájképek jellemezték. A kiállítás megnyitása előtt a zsűri, azaz Bohumír Bachratý, Kiss Márta, valamint Nagy Kornélia, szakmai elemző szemináriummal egybekötött tárlatvezetést tartottak, nemcsak a kiállított művek alkotói, de minden érdeklődő számára is.

„A szépséges tájak, amelyeket a képeken látunk, bennünk vannak és bennünk van a világ minden színe is, annak ellenére, hogy ez a mai világ gondokkal és súlyos problémákkal, halálos háborús konfliktusokkal terhes. Ezek az alkotások a tanúbizonyság arra, hogy létezik egy szép, értékes, emberi világ is. Az amatőr, a művész legpontosabb és legfennköltebb megjelölése, amely két szóból tevődik össze: amare – szeretni és matera – alkotás. Az alkotás szeretete az, ami a jövendő generációk számára a kulturális világot jelenti” – hangsúlyozta a zsűri elnöke, Bohumír Bachratý a tárlat megnyitóján.

A kerületi fordulóban 17 első helyezettet, a regionális fordulóban 8 fődíjat és 8 elismerő oklevelet ítélt meg a zsűri. A Csallóközi Múzeum és a Csallóközi Népművelési Központ is díjazta az amatőr művészeket és a Rácz László, azaz az Év Felfedezettje díját is megítélték. A kerületi forduló győztesei tovább versenyeznek ősszel Léván, az országos megmérettetésen. A kiállítás június 3-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeumban Dunaszerdahelyen.

Read More

Post Comment