Search by category:
Egyéb kategória

Ódor: Meg akarjuk őrizni az ország külpolitikai irányultságát

Ódor: Meg akarjuk őrizni az ország külpolitikai irányultságát

Kulcsár Péter

2023. 05. 18., cs – 15:20

A kormány érdeke a folytonosság megőrzése az ország külpolitikai irányultságában. A tárcát pedig nem politikai, hanem szakmai alapon akarjuk irányítani. Ezt Ódor Lajos miniszterelnök közölte, miután csütörtökön találkozott Miroslav Wlachovský új külügyminiszterrel.

„Az eddigi kormányokhoz hasonlóan, a tárcát mi is szakmai alapon akarjuk irányítani, nem politikai megfontolások szerint. Hivatásos diplomaták foglalkoznak azokkal a dolgokkal, amelyekkel kell” – állapította meg a kormányfő. Hangsúlyozta: Szlovákia az Európai Unió és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének is érvényes és jó tagja akar lenni. „Tiszteletben tartunk minden olyan egyezményt, amelyet a Szlovák Köztársaság aláírt, és egyúttal minden kötelezettségünket teljesítünk” – jelentette ki.

Wlachovský megismételte: Szlovákia külpolitikája világos, egyértelmű és érték alapú lesz. Szlovákia álláspontja Ukrajnával kapcsolatban nem fog változni. „Az álláspontunk világos: igazságos békét akarunk, amely megbünteti a bűnöst, és kárpótolja az áldozatot. Folytatjuk Ukrajna támogatását, ahogy eddig, mert ez Szlovákia és az ország polgárainak az érdeke” – tette hozzá.

Az új miniszter fontosnak tartja a stratégiai kommunikációt és a félretájékoztatás elleni harcot. „Rá kell ezekre erősíteni, és úgy kell beállítanunk a dolgokat, hogy a megbízatásunk lejárta után is folytatódhassanak” – állapította meg.

 Ezenkívül minél jobb kapcsolatokat szeretne fenntartani az ország szövetségeseivel és szomszédaival. „Tegnap egy sor telefonbeszélgetésem volt. A cseh kollégámmal, Jan Lipavskýval kezdtem, majd az osztrák miniszterrel, Alexander Schallenberggel és a lengyel Zbigniew Rauval telefonáltam – mondta Wlachovský. Hozzátette: pénteken Prágába utazik, jövő héten pedig Varsóba. Ódor jelezte, hogy az első külföldi útja Németországba vezet.

Read More

Post Comment