Search by category:
Egyéb kategória

Sulík: Nem ellenezzük az elektromos autókat, de az ország függővé válhat Kínától

Sulík: Nem ellenezzük az elektromos autókat, de az ország függővé válhat Kínától

Kulcsár Péter

2023. 05. 18., cs – 16:58

Az elektromos autóknak több hátránya is van. Ha befejeznék a belső égésű motoros autók gyártását, Szlovákia függővé válhatna Kínától. Ezt Richard Sulík, az SaS párt elnöke közölte a sajtótájékoztatóján, a belső égésű motorok betiltásával kapcsolatos határozatról szóló parlamenti szavazás után.

A parlament csütörtökön állásfoglalást fogadott el az új belső égésű motorok gyártásának 2035-öt követő európai betiltásával kapcsolatban. A határozat szerint a kormánynak minden olyan javaslat ellen kell szavaznia, amely a belső égésű motorok hátrányos helyzetbe hozására, túlárazására vagy betiltására irányul. Ezenkívül tárgyalásokat kell folytatnia, és olyan partnereket kell szereznie az EU tagállamai között, akik a belső égésű motorok betiltása ellen vannak.

„Nem vagyunk az elektromos autók ellen, de elég komoly hátrányai vannak, mert várhatóan nem lesz elég elektromos energia hozzájuk. Továbbá, ha nem fognak benzint és gázolajat árusítani, akkor az állam adókieséssel számolhat. Ez körülbelül 1,5 milliárd eurót jelent, amit valahogy pótolni kell” – mondta Sulík azt is hozzátéve, hogy szerinte az elektromos autók újrahasznosítása sincs megoldva.

Ján Oravec (SaS) elmondta: „Az Európai Bizottság szerint úgy jutunk el a kibocsátásmentes közlekedéshez, ha mielőbb átállunk az elektromos közlekedésre. A mi véleményünk szerint a folyamat felgyorsítása több bajt okozhat, mint hasznot. Sokkal hasznosabb a technológiai semlegesség megőrzése, és ha hagyjuk, hogy az egyes technológiák versenyezzenek egymással”.

Read More

Post Comment