Search by category:
Egyéb kategória

Fogy az ügyfelek száma a hazai mobilszolgáltatóknál

Fogy az ügyfelek száma a hazai mobilszolgáltatóknál

Mészáros Richárd

2023. 05. 19., p – 23:37

Az Orange 2,42, míg a Telekom 2,18 millió ügyféllel rendelkezett az idei év első negyedévében – derült ki a szolgáltatók lapunkhoz eljuttatott gazdasági eredményeiből.

Az Orange közzétette az idei első negyedévre vonatkozó gazdasági eredményeit. Ezek szerint a bevételek éves szinten 15 millió euróval 146 millió euróra nőttek. A készülékértékesítésből származó bevétel több mint 22 százalékkal 33 millió euróra nőtt. A szolgáltatási bevételek több mint 8 százalékos növekedést értek el az előző évhez képest, 113 millió euróra emelkedtek.

Az Orange-nak nem sikerül megállítania a mobilügyfelek számának csökkenését. Az év során nem kevesebb, mint 77 ezret veszített közülük. Március végén 2,419 millió aktív ügyfelet tudhat magáénak a szolgáltató. Egyik szegmens sem alakult kedvezően – az előre fizetett kártyás csomagot használók száma 20 ezerrel 309 ezerre csökkent, a havi díjas csomagra előfizetők száma pedig 50 ezerrel 1,827 millióra csökkent.

Az Orange elsősorban a vezetékes szolgáltatások terén tudott nőni, az internetre előfizetők száma 21 ezer ügyféllel, 321 ezerre nőtt. A televíziós szolgáltatások több mint 19 százalékos növekedést értek el, így jelenleg 193 ezer ilyen ügyfele van az Orange-nak.

Az Orange optikai hálózata 578 408 ember számára érhető el, éves szinten 8424 háztartással nőtt a lefedettség. A szolgáltató rendelkezik az ország legnagyobb 4G-hálózatával, és folyamatosan bővíti az optikai hálózatot. A 4G-hálózat a lakosság 99,1 százaléka számára elérhető el, az 5G pedig 160 városban és faluban érhető el, és összesen a lakosság 36,2 százalékát fedi le.

A Telekom is közzétette az idei első negyedévre vonatkozó gazdasági eredményeit. A bevételek növekedésével elégedett, de a kiigazítatlan nyereség 1,8 millió euróval csökkent. A mobilszegmens visszaesett, és a digitális televízióval rendelkező előfizetők száma is csökkent egy nagyon hosszú növekedési időszak után.

A szolgáltató bevételei az előző évhez képest 14,1 millió euróval 202,2 millió euróra nőttek. A kiigazítatlan eredmény (EBITDA) 1,8 millió euróval 83,8 millióra csökkent. A vállalat szerint ez a drága energiának, a magas inflációnak és a növekvő költségeknek köszönhető.

Március végén 2,464 millió ügyfél rendelkezett a Telekom mobilszolgáltatásával. Ezek azok az ügyfelek, akik az elmúlt egy évben valamilyen aktivitást jelentettek. A havi díjas előfizetéssel rendelkező ügyfelek száma 6 ezerrel 1,39 millióra csökkent. Az előre fizetett kártyák száma még jelentősebben, 36 ezerrel 482 ezerre csökkent.

Egy szigorúbb módszertant alkalmazva, ahol csak a három hónapos aktivitáson alapuló ügyfeleket veszik figyelembe, ez 2,178 millió ügyfelet jelent. Ez éves szinten jelentős, 179 ezer ügyféllel csökkenést jelent. Ez a versenytársak által bejelentett aktív ügyfelek száma is.

A Telekom 17 ezer új vezetékes internetügyféllel gyarapodott az előző évhez képest, és március végén összesen 794 ezerrel rendelkezett. A 671 ezer előfizető által fizetett digitális tévé viszont 4 ezer ügyféllel csökkent. Ide tartoznak a Magio Sat, Magio TV, Magio Go, Digi TV és Digi kábel szolgáltatások. A vezetékes vonalat 16 ezer ügyfél mondta le, összesen 851 ezer ügyfelet tart nyilván a Telekom.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy