Search by category:
Egyéb kategória

Forró: Nálunk maradt az igazi Híd! Sólymos: Mi vagyunk a hidasok!

Forró: Nálunk maradt az igazi Híd! Sólymos: Mi vagyunk a hidasok!

Czímer Gábor

2023. 05. 19., p – 18:28

Pozsony |

Miután kiléptek a Szövetségből, MOST-HÍD 2023 néven újjáalakult a Híd párt, amelyet Sólymos László vezet. Ugyanakkor a Szövetségen belül, amelynek Forró Krisztián az elnöke, is maradt egy Híd-platform, amelyről egyelőre nem sokat tudni. Forróék azt állítják náluk maradt az igazi Híd, míg Sólymosék szerint ők a hidasok. Az ujjáalakult Híd már megállapodott Mikuláš Dzurinda pártjával a választáson való közös indulásról, akinek azonban nem sikerült ugyanerről egyezségre jutnia a Magyar Fórummal.

Ahogy arról beszámoltunk, a Híd-platform kedden, a Szövetségből való kilépésükkel együtt arról is döntött, a maguk mögött hagyott párton belüli formációt „3. platformra” nevezik át. A Szövetség alapszabályában ennek ellenére a Híd-platform kifejezés szerepel, hiszen ezt a dokumentumot csak az egész párt közgyűlése tudja megváltoztatni. Így annak ellenére, hogy a Híd vezetői, akik a közös pártban is országos tisztséget töltöttek be, távoztak a Szövetségből és újból létrehozták az önálló Hidat, a Szövetségben maradt politikusok, érdekes módon elsősorban az MKP-sok, arról beszélnek, valójában az ő pártjukban maradt a Híd és csak néhány egyén távozott.

Ki maradt, ki ment?

Arról is írtunk már, hogy a Szövetség hidas vezető tisztségviselői, így többek között Sólymos László a párt Országos Tanácsának elnöke, Rigó Konrád a Híd-platform vezetője, Agócs Attila a Szövetség elnökségi tagja lépett ki a közös pártból és hozta létre MOST-HÍD 2023 néven újjáalakult Hidat. Rigó erről csütörtökön, az alakuló közgyűlésük utáni sajtótájékoztatón elmondta, a kongresszusukon 66-an vettek részt, kettőt leszámítva minden olyan járásból érkeztek küldöttek, ahol a Híd jelen van, beleértve a Privigyei és az Eperjesi járást is. Ez utóbbi két járásban elsősorban a ruszin nemzetiség politikusai, így Peter Krajňák korábbi oktatási államtitkár képviselik a pártot. „Két járásból nem voltak küldöttek, ez a Rimaszombati és a Tőketerebesi. De úgy gondolom, ennyi vérveszteséggel számolni kell” – tette hozzá azzal, biztos benne, újabb szereplők csatlakoznak majd hozzájuk. A Híd egyébként azért döntött a Szövetségből való távozás mellett, mert a párt MKP-platformja a választási listára vette Gyimesi Györgyöt.

Kié az igazi?

Forró Krisztián, az MKP-platformban politizáló Szövetség-elnök még csütörtökön este egy közleményt adott ki, amelyben azt írja, a következő napokban a Szövetség Híd-platformja rendezni fogja a sorait. „Szavazás útján betöltik a megüresedett Országos Tanács elnöki posztját és új platformelnököt választanak maguknak” – teszi hozzá a távozó Sólymos és Rigó megüresedett tisztségére utalva. „Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy néhány párttársunk a kilépéssel, és újabb párt megalapításával ismételten megosztja a felvidéki magyar közösséget” – jelenti ki Forró. A pártban maradó hidasok minden bizonnyal a parlamenti választásra állított jelöltlistán a Híd-platform számára fenntartott helyeket is betölthetik.

Sólymos a helyzetnek a Forró általi értelmezésére még a Híd újjáalakulása utáni sajtótájékoztatón reagált. Szerinte furcsa, hogy azok, akik eddig meg akarták szüntetni a Szövetségen belüli platformokat, most ragaszkodnak hozzá. Elsősorban az MKP és annak vezetője, Berényi József, illetve Forró törekedett a platformok felszámolására. „Kicsit komikusnak tartanánk, ha Berényi József és Forró Krisztián akkor kezdene el ragaszkodni a Híd gondolatiságához és megjelenéséhez, amikor a Hidat már kiszorították a pártból” – tette hozzá Rigó.

Az újjáalakult Híd elnökévé választott Sólymos a közgyűlés után azonban nem tudta megmondani, hányan hagyták ott a Szövetséget a régi hidasok közül. Megjegyezte, ez a következő napokban tisztul majd le, és megérti azokat a régi párttársait is, akik maradnak. Arról beszélt, a Szövetség részéről nagy nyomást gyakoroltak a hidasokra, hogy ne hagyják el a formációt. Az újjáalakult Hídnak nem tagja Bugár Béla, aki a pártot egykor megalapította. A mostani közgyűlésen ugyanakkor jelen volt Érsek Árpád, a formáció egykori közlekedési minisztere, aki Bugárhoz hasonlóan visszavonult az aktív politizálástól, de ő sem lépett vissza a pártba.

A 3. platform

Ahogy azt Rigó elismerte, a Híd két járási elnöksége úgy döntött, marad a Szövetségben, Forró pedig már korábban közölte, hogy a Híd 10 megyei képviselője úgy döntött, a közös pártban marad. A Szövetség MKP-, Híd- és Összefogás-platformjának összesen 54 megyei képviselője volt. A Forróéknál maradó hidasok közül sikerült felvennünk a kapcsolatot Pataky Károllyal, aki Kassa megye alelnöke is egyben. Pataky lapunknak lényegében úgy nyilatkozott, nem tudja, hogy sikerült-e a Hídnak a hátrahagyott formációt 3. platformmá átneveznie. Rámutat, valóban nem volt a Szövetségnek közgyűlése, amelyben a Híd-platformot átnevezték volna, de ugyanakkor a Híd távozásakor erről született egy határozat. „Mivel ezzel a dokumentummal kapcsolatosan a jogban tőlem jártasabb személyek kifogásokat fogalmaztak meg, nem kívántam én eldönteni azt a kérdést, hogy az említett nyilatkozat és az abban foglaltak, minden szempontból megfelelnek-e a kívánalmaknak” – utal Pataky a Híd kilépési határozatára és hozzáteszi, ő egyébként tartózkodott az erről szóló szavazáskor. Egyúttal arról is beszélt, ő jelenleg úgy értelmezi, a Híd-platform nevű formációban politizál. Arról is tájékoztatott, nem kapott még felkérést arra, hogy betöltse a Szövetségnek a Sólymos után megüresedett Országos Tanács-elnöki tisztségét. Hozzátette, a Híd kilépése előtt a Szövetség színeiben szeretett volna indulni a parlamenti választáson, de már nem biztos benne, hogy megméretteti magát.

Az ügyben felvettük a kapcsolatot Andruskó Imrével, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatójával, aki a Híd színeiben politizál és Nyitra megye önkormányzatában a Szövetség frakciójában ül. Andruskó a Híd távozása után, Patakyhoz hasonlóan, a közös pártban maradt. Lapunknak pedig arról beszélt, még nyitott kérdés, hogy a Szövetségen belül hidas színekben politizál-e, vagy sem. Ha ugyanis a Szövetség egy helyi szervezetében egy platform taglétszáma öt fő alá csökken, akkor az adott platform helyben megszűnik, a hátramaradt néhány tagnak pedig be kell lépnie a másik két platform valamelyikébe. Andruskó, jelenleg nem tudta megmondani maradt-e Komáromban legalább öt hidas a Szövetségen belül. Ugyancsak nem tudta, hogy ha meg is marad a Szövetség komáromi Híd-platformja, az ezen a néven, vagy 3. platform megnevezés alatt fog tovább működni. Abban azonban biztos, nem szeretne a Szövetség Országos Tanácsának elnöke lenni. Andruskó a helyi tisztségekkel való leterheltségére hivatkozva kijelentette, legnagyobb valószínűség szerint nem indul majd a parlamenti választáson.

Tömbösülő hidasok

Sólymos a Híd újraalakuló közgyűlése után bejelentette, stratégiai együttműködésbe kezdenek Mikuláš Dzurinda Kékek – Európai Szlovákia nevű formációjával, egy választási pártba tömörülve együtt indulnak a parlamenti választáson. Arról is beszélt, Dzurinda a napokban tárgyalásokat kezdeményez az Eduard Heger vezette Demokratákkal és a Simon Zsolt nevével fémjelzett tömörüléssel, amelyben egyebek mellett a Magyar Fórum és az Občianski demokrati Slovenska (ODS) is szerepel. Simon lapunknak most elmondta, még csütörtökön este tárgyalt Dzurindával, a Kékek azt ajánlották, hogy Simonék lépjenek a listájukra. Dzurindáék a pártjuk nevét is módosították volna ennek érdekében. Simonék ezt azonban nem fogadták el. Ugyanakkor azt ajánlották a Kékeknek, hogy a Magyar Fórum listájára léphetnek. A Magyar Fórum elnöke hozzátette, Dzurindáék minden bizonnyal a Híddal való együttműködés keretében az utóbbi párt megnevezését a Kékek hivatalos nevébe emelik. Simon egyébként a Hídnak a Kékekhez való csatlakozásáról elmondta, nagyon sajnálja, hogy a volt hidas kollégái a magyar lista helyett egy szlovák párt kötelékébe lépnek.

Read More

Post Comment