Search by category:
Egyéb kategória

Könyvelési hiba miatt 3 milliárd dollár értékű fegyverhez juthat Ukrajna

Könyvelési hiba miatt 3 milliárd dollár értékű fegyverhez juthat Ukrajna

Kulcsár Péter

2023. 05. 19., p – 09:35

Elszámolták magukat az amerikaiak.

A Pentagon csütörtökön közölte, hogy legalább 3 milliárd dollárral túlbecsülte az eddig Ukrajnának küldött fegyverek értékét. Az elszámolási hiba lehetővé teszi az amerikai védelmi minisztérium számára, hogy több fegyvert küldjön Kijevnek anélkül, hogy a Kongresszushoz kéne fordulnia további forrásokért.

Az amerikai Kongresszus ugyanis egyre nagyobb nyomást gyakorol a Pentagonra, hogy elszámoljon az Ukrajnának küldött több milliárd dollárnyi fegyverrel, lőszerrel és felszereléssel.

A hárommilliárd dolláros többletből a nagyszabású ellentámadásra készülő Ukrajna kulcsfontosságú fegyverekhez juthat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy az offenzívával azért várnak, mert még nem rendelkeznek mindennel, amire szükségük van.

Az elszámolásbeli különbség abból származik, hogy az Ukrajnának küldött hadfelszerelések egy részénél nem az aktuális értéket, hanem azt az árat vették figyelembe, amibe a fegyver teljes cseréje kerülne. A Pentagon ugyanis meglévő, régebbi készleteiből is küldött Ukrajnába, mert azt gyorsabban tudta odajuttatni.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője elmondta: a költségek felülvizsgálatakor derült ki, hogy néhány esetben az Ukrajnának szánt felszerelések nettó könyv szerinti értéke helyett a pótlási költséggel számoltak, és ezzel túlbecsülték az amerikai készletekből származó felszerelések jelenértékét.

Mióta Oroszország 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen, az Egyesült Államok csaknem 37 milliárd dollárnyi katonai segélyt – fegyverrendszereket, lőszert, felszereléseket – nyújtott Ukrajnának.

A Pentagon hangsúlyozta, hogy szorosan nyomon követik az Ukrajnába indított katonai szállítmányokat. Ukrajnában egy amerikaiakból álló kis csoport az ukrán féllel együttműködve, ahol ez lehetséges személyes és virtuális ellenőrzéseket is végez. Februárban a Pentagon főrevizora azt mondta, hogy hivatala egyelőre nem találta annak nyomát, hogy az Ukrajnának szánt fegyver- és segélyszállítmányok bármelyike elveszett volna a korrupció miatt, vagy rossz kezekbe került volna. Ugyanakkor hozzátette, hogy a vizsgálat még folyik.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy