Search by category:
Egyéb kategória

Ma délután hirdetik ki az ítéletet a Kuciak-perben

Ma délután hirdetik ki az ítéletet a Kuciak-perben

Nagy Roland

2023. 05. 19., p – 09:01

Bazin |

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa várhatóan ma délután hirdeti ki az ítéletet a Kuciak-gyilkossággal, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítésével kapcsolatos perben. A tárgyalás 15:00-kor kezdődik.

A Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészei életfogytiglani börtönbüntetést kértek Marian Kočnernek és Alena Zsuzsovának. Előbbit az újságíró és kedvese meggyilkolásának megrendelésével vádolják, illetve az ügyészek ellen tervezett merénylet mögött is ő állhatott. Zsuzsová mindkét esetben összekötő szerepet tölthetett be.

A másik két vádlott, vagyis Dušan Kracina és Darko Dragič neve csak az ügyészek meggyilkolásának előkészítésében merült fel. Kracina szintén összekötő szerepet vállalhatott, az ő esetében 25 évnyi szabadságvesztést követelt az ügyész. Dragičot, aki a tervezett gyilkosságokat végrehajtotta volna, 17 évnyi szabadságvesztéssel büntetnék.

Mind a négy vádlott tagadja, hogy közük lenne az említett bűncselekményekhez.

Az eseményeket lapunk a helyszínen is figyelemmel kíséri.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová brutális meggyilkolása óta öt év telt el, a politikusok a szomorú évforduló kapcsán a tisztességes Szlovákia iránti társadalmi igényre emlékeztettek, valamint az újságírók védelmének megerősítését hangsúlyozták.

„Fel kell tennünk a kérdést, elértük-e a változásokat és tisztességes országban élünk-e, ahogy azt öt évvel ezelőtt követelték az emberek az utcákon” – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a pozsonyi Sznf téri emlékműnél. „Alighanem a tisztesség szó az utolsó, ami eszünkbe jut a mai politikai helyzet láttán. A hazugságot alternatív véleményként akarják feltüntetni, és a politikusok gyakran előbb beszélnek, mint gondolkodnának. Ennek ellenére sosem szabad lemondanunk arról, hogy tisztességessé tegyük az országot” – jelentette ki Čaputová. Az embereket arra kérte, amikor választani mennek, akkor se felejtsék el, mit követeltek az öt évvel ezelőtti tüntetéseken.

Soha többé!

Eduard Heger (OĽaNO) megbízott kormányfő megjegyezte, az újságírás szabadsága minden országban a demokrácia kulcsa, ezért a politikusoknak és más közszereplőknek sem szabad megfeledkezniük arról, hogy nyilatkozataikkal ők maguk is befolyásolják, miként tekint a nyilvánosság az újságírókra, és azok mennyire érezhetik magukat biztonságban. A megbízott kormányfő konstruktív párbeszédet szorgalmaz, meggyőződése, hogy az egyre nagyobb veszélyt jelentő álhírterjesztés miatt erősíteni kell a felelős médiumokba vetett bizalmat. „Bár a kormány kiszabadította a maffia kezei közül a bűnüldöző szerveket és megerősítette az újságírók védelmét, láthatjuk, hogy ez nem elég. A demokratikus társadalomban elfogadhatatlan, hogy a politikusok verbálisan támadják azokat az újságírókat, akik joggal mutatnak rá hibás lépéseikre” – jelentette ki Heger, majd arról beszélt, az újságíró-gyilkosságnak sosem szabad megismétlődnie Szlovákiában.

Richard Sulík, az SaS elnöke úgy véli, a gyilkosság a hatalom arroganciájának szimbólumává vált, mely nem riad vissza semmitől. „Nem lett volna szabad annyira messzire menni, hogy két fiatal halálával szabaduljon ki Szlovákia a Smer-kormányok szorításából. Kötelességemnek tartom, hogy megakadályozzam, hogy a korrupció még egyszer ilyen szörnyűséget követhessen el” – mondta Sulík, majd hozzátette, hogy Szlovákiában soha többé nem ismétlődhet meg ez a tragédia.

Juraj Krúpa, a párt biztonsági szakértője figyelmeztetett: az újságírók elleni támadások nem múltak el. „Megkérdőjelezik a munkájukat, sértegetik és megfélemlítik őket. Ez elfogadhatatlan” – szögezte le, hozzátéve, javítani kell a sajtószabadságon és az újságírók védelmén.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a közösségi oldalán nyilatkozott a Kuciak-üggyel kapcsolatban. „Hiszem, hogy ennek a szörnyű tettnek megtalálják a bűnöseit” – írta azzal, bízik az igazságszolgáltatásban.

Roman Mikulec (OĽaNO) megbízott belügyminiszter a közösségi oldalon azt írta, az öt évvel ezelőtti brutális gyilkosság olyan fordulatot hozott, amelyre „a szörnyű bűncselekmény megrendelői nem számítottak”. „A rendőrségnek viszonylag gyorsan sikerült kibogoznia az erőszakos bűncselekményt. Kiderült, annak ellenére, hogy évek óta egy bizonyos nyitrai csoport irányítása alatt áll, a rendőrség nem felejtett el nyomozni” – tette hozzá.

Matovič kampánya

„Ján Kuciak csakis a tényekre és az adatokra támaszkodott. Az újságíróknak az igazságot kell keresniük, és a szabadság mellett a saját felelősségüket is tudatosítaniuk kell” – jelentette ki Nagymácsédon Igor Matovič, az OĽaNO elnöke. Nyilatkozatában felszólította az újságírókat, hogy az igazságot keressék, de ne ők alakítsák azt, valamint hangsúlyozta, felelősséget kell vállalniuk a társadalommal szemben, s ellent kell állniuk a manipulálás kísértésének. Az újságíró és jegyese meggyilkolásának évfordulóján kritizálta egyes hazai lapok munkatársait és főszerkesztőit, akik „Ján tulajdonságainak ellenpólusai, a hazugság és manipuláció alkalmazásának prototípusai”. A pártelnök továbbá arról beszélt, hogy a Smer és a Hlas vezetője, Robert Fico és Peter Pellegrini korábban kiépített rendszere miatt történhetett meg a kettős gyilkosság. Bírálta az újságírókat és a politikusokat, amiért elfogadták Pellegrini pártját és lehetséges koalíciós partnerként emlegetik. „Hirtelen úgy teszünk, mintha nem a Smer lenne ez a párt is” – mondta, és felszólította a demokratikus erőket, zárják ki a választás utáni együttműködésből a Hlast.

Robert Fico (Smer) a sajtótájékoztatón megismételte, az újságíró halálát politikai célokra használták fel pártja ellen. Állítása szerint a Smernek semmi köze a két fiatal halálához.

Kuciak halála előtt a Fico-kabinet érájában történt korrupciós ügyeket igyekezett felderíteni. Az oknyomozó újságíró munkája alapján elindult vizsgálatoknak köszönhetően már több tucat eljárás folyik, illetve zárult le, melyek során korábbi magas rangú hivatalnokok tettek vallomást arról, miként működött a korrupcióval átszőtt rendszer.

Újságírók célkeresztben

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke videóbejegyzésben emlékezett meg a szlovákiai újságíró-gyilkosság áldozatairól. „Az igazságért és igazságszolgáltatásért vívott harc Európa harca. A demokrácia nem létezhet sajtószabadság nélkül. Továbbra is harcolni fogunk az újságírók védelmét szolgáló eszközök bővítéséért. Túl sokan közülük célpontok, túl sokra nyomást gyakorolnak, túl sokan – Jánhoz hasonlóan – az életükkel fizettek” – mondta az uniós intézmény máltai vezetője.

A keddi megemlékezésen a fővárosban 25 ország nagykövete és diplomáciai képviselője is tisztelgett Kuciak és menyasszonya emléke előtt. Vladimír Šucha, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének vezetője kijelentette: „Nem hagyhatjuk, hogy a válságok kifárasszanak bennünket, mert akkor a demokrácia is elfárad.”

„Öt évvel Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után sem történt előrelépés az újságírók védelme terén” – áll a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) közleményében, melyből kiderül: az újságírók kétharmadát érte az elmúlt évben támadás. „Három szlovákiai újságíróból kettő tapasztalt fenyegetést vagy megfélemlítést az elmúlt 12 hónapban” – írják. Az adatokat az AKO közvélemény-kutató ügynökség dolgozta fel. A felmérésben, mely 2022. november 28-tól 2023. január 16-ig tartott, több mint 400 szlovákiai újságíró vett részt, a kezdeményezéshez csatlakozott az Új Szó szerkesztősége is. A közvélemény-kutatás eredménye szerint a válaszadók 97%-a üdvözölne egy rendszert, mely segít szembeszállni a fenyegetésekkel és támadásokkal. Az ICJK egy új platformot dolgozott ki, mely egyfajta „elsősegélycsomagként” szolgál az újságíróknak – jogi tanácsokat, ajánlásokat tartalmaz arról, miként járjanak el különböző incidensek esetén. A központ adatai alapján a megkérdezettek 45%-a szerint az elmúlt 5 évben az incidensek száma nőtt, 22% úgy látja, nem történt változás, s mindössze 8% mondta azt, hogy csökkenést tapasztalt.

(ba, TASR)

Read More

Post Comment