Search by category:
Egyéb kategória

Hogyan hozhatunk létre saját gazdaságot?

Hogyan hozhatunk létre saját gazdaságot?

Mészáros Richárd

2023. 05. 20., szo – 09:48

Az élelmiszerárak növekedése láttán többeknek megfordul a fejében: vajon nem lenne-e olcsóbb elkezdeni gazdálkodni, megművelni a kertet vagy a tulajdonunkban levő mezőgazdasági területet, így biztosítva a húst, zöldséget és gyümölcsöt. Manapság már annak sincs különösebb akadálya, ha valaki hivatásos gazdává szeretne válni.

A vidékiek és a családi házban élők többsége rendelkezik kisebb-nagyobb kerttel, amit szívesen megművelnek, gondoznak – egyrészt jó kikapcsolódás, hobbi számukra, másrészt mindig jól jön egy kis zöldség vagy gyümölcs. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben azonban többen már azon gondolkodnak, nemcsak hobbiból és saját szükségleteik kielégítésére termelnének, hanem egy kis haszonra is megpróbálnának szert tenni termékeik értékesítésével.

A mezőgazdasági termelés, a gazdálkodás lényegében ugyanolyan vállalkozás, mint a többi. Mielőtt azonban belevágnánk a saját gazdaság létrehozásába, mérlegelnünk kell, hogy elég nagy-e a hajlandóságunk arra, hogy lemondjunk a szabadnapjainkról, és eléggé elkötelezettek vagyunk-e a mezőgazdasági munkával töltött élet iránt. A gazdálkodás ugyanis életforma is. Továbbá, azt is alaposan meg kell fontolni, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő anyagi fedezet. Utána pedig el kell intézni néhány hivatali teendőt.

Először tájékozódjunk!

Első lépésként alapos tervet kell készíteni. Aki növénytermesztéssel szeretne foglalkozni, érdemes szakértők véleményét kikérnie, az adott földbe mit érdemes ültetni, tanácsos különböző termesztési módszereket tanulmányozni. Aki állatokkal szeretne foglalkozni, annak a különböző tenyésztési módszereket érdemes górcső alá vennie. Van, aki egész évben nevel állatot, és van, aki csak az év bizonyos időszakában, például farsang előtt, disznótor céljából. A hatályos törvény értelmében gazdaságnak számít az is, ha valaki csak egyetlen állatot tart. Vagyis, bármilyen hosszú ideig és bármilyen célból döntünk az állattenyésztés mellett, minden esetben az adott állatfajtának megfelelő körülményeket kell biztosítani. Minden állatfajtára más-más szabályok vonatkoznak, és az egyes tenyészetek feltételeit a hatályos vonatkozó kormányrendeletek szabályozzák, amelyeket minden gazdának ismernie kellene. (Ezek elolvashatók az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet honlapján)

Regisztráció

Leendő állattenyésztőként, még a tevékenység megkezdése és az állatok beszerzése előtt regisztráltatnunk kell a gazdaságot. Ez azt jelenti, hogy fel kell venni a kapcsolatot a központi nyilvántartóval, és be kell jelenteni, hogy gazdaságot létesítünk. Az ehhez szükséges kérvény beszerezhető a regionális hivatalokban, amelyek munkatársai segítenek kitölteni az űrlapot, és mindenkit útbaigazítanak. A kitöltött nyomtatványt igazolnia kell az illetékes Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletnek (RVPS), mely munkatársai a saját szemükkel győződnek meg arról, hogy hol, milyen körülmények között akarunk állatot tartani. Például, aki szezonálisan, tavasztól őszig szeretne juhokat tenyészteni, amelyeket mindig kihajt legelni a közeli legelőre, akkor elég csak egy két oldalról védett, tetővel rendelkező ideiglenes ólat építenie, amely véd az időjárás viszontagságaival szemben. Biztosítani kell etetőt és itatót is. Aki egész évben akar állatot tenyészteni, annak száraz istállót kell biztosítania.

Az állategészségügyi szakértők összes szükséges elérhetőségét megtalálhatjuk a www.svps.sk honlapon. Ha az RVPS mindent rendben talál, a kérvényt postázhatjuk Zsolnára, a Haszonállatok Központi Nyilvántartásába (CEHZ). A zsolnai központ minden gazdaságot egy hat számjegyű regisztrációs azonosító alatt vezet – ez alapján tudják azonosítani a tenyészetet. Minderről kiállítanak egy regisztrációs tanúsítványt is, amit postáznak a gazdának. Nem árt tudatosítani, hogy nemcsak az állattartást, hanem az adásvételt és az állományban történő változásokat is mindig jelenteni kell. Az eladónak és a vevőnek egyaránt jelentenie kell, illetve a vevő megegyezhet az eladóval, hogy csak az eladó veszi fel a kapcsolatot a hatósággal, és egyszerre elküldi a kitöltött űrlapokat.

Az állatok megjelölése

Mielőtt az állatokat bejelentjük a CEHZ-be, meg kell őket jelölni. Törvényből kifolyólag csippel kell ellátni, és e célból tanácsos felvenni a kapcsolatot a Szlovákiai Tenyésztési Szolgálattal (Plemenárske služby SR), amely árul ilyen csipeket, sőt, rá is teszik az állatokra, ha a gazda egyedül nem képes rá.

Kezdőtőke

A gazdaság létrehozásához mindenképpen szükség van kezdőtőkére. Ideális esetben van megtakarításunk, amelyet mindjárt az elején befektethetünk, és később is folyamatosan invesztálni kell, e nélkül egy üzlet sem működik hosszú távon. Ha nincs saját tőkénk, próbálhatunk intézni, például az Agrárkifizető Ügynökségtől (PPA) támogatást. Vehetünk fel banki kölcsönt, vagy figyelhetjük a különböző felhívásokat, programokat, projekteket, és mihelyt meghirdetnek valamilyen lehetőséget, azonnal megpályázzuk. A banki kölcsön gyorsabb megoldás lehet, és először intézhetünk azt, majd átfinanszírozhatjuk egy később megpályázott állami támogatásból. További lehetőség, hogy a munkaügyi hivataltól kérünk anyagi támogatást. Amennyiben ugyanis a munkaügyi hivatal nyilvántartásában levők úgy próbálnak munkához jutni, hogy saját vállalkozást indítanak, például a saját termőföldjüket kívánják megművelni, vagy állatokat szándékoznak tenyészteni, e célból állami támogatást intézhetnek. Feltétel, hogy az igénylő legalább 3 hónapig szerepelt az álláskeresők nyilvántartásában.

Read More

Post Comment