Search by category:
Egyéb kategória

Ladányi Lajos és Orosz Örs kapta idén a Szlovákiai Civil Becsületrendet

Ladányi Lajos és Orosz Örs kapta idén a Szlovákiai Civil Becsületrendet

Vataščin Péter

2023. 05. 21., v – 10:31

Komárom |

A díjat évről évre olyan személyiségek kaphatják meg, akik embertársaik, közösségük és szülőföldjükért dolgoznak anélkül, hogy ezért anyagi juttatást kapnának. Az idén kilencedik alkalommal osztották ki az elismerést.

2022-höz képest idén újra ketten kapták meg Szlovákiai Civil Becsületrendet. A szokásos helyszínnek számító Kultúrpalotában a díj alapítója, a Szlovákiai Civil Becsületrend polgári társulás elnöke, Klemen Terézia egyperces néma néma csendet kért a nemrég elhunyt két kuratóriumi tag, Csiffáry Károly és Vasik János emlékének.

Ladányi Lajos sokrétű munkásságát, amelyet a zoboralji magyarok érdekében végzett, Csáky Pál korábbi miniszterelnök-helyettes méltatta. Egyebek mellett kiemelte az oktatásban elért eredményeit: az iskolabuszok elindítását, a Generációk Találkozása fesztivált, az Alsóbodokon működő Magyar Tannyelvű Vállalkozói Magán Szakközépiskolát, valamint a nagycétényi óvoda és bölcsőde létrehozását.

Orosz Örs értékmentő munkájáért, jogvédő tevékenységéért, valamint a Gombaszögi Nyári Tábor szervezéséért kapta meg a Becsületrendet. Az elért eredményeit Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke sorolta fel, kiemelvén, hogy a természet, a környezet, a magyar kisebbség érdek- és jogvédelme, valamint a civil társadalom erősítése jellemezte Orosz Örs eddigi tevékenységét.

A díjazottak emlékérmét Turi Török Tibor készítette.

Read More

Post Comment