Search by category:
Egyéb kategória

Olaf Scholz: az F-16-os pilótaképzés üzenet Oroszországnak

Olaf Scholz: az F-16-os pilótaképzés üzenet Oroszországnak

Mészáros Richárd

2023. 05. 21., v – 12:15

Az ukrán pilóták F–16-os vadászgépeken történő esetleges szövetséges kiképzési programja üzenet Oroszországnak, hogy még egy elhúzódó konfliktus esetén sem számíthat sikerre az Ukrajna elleni támadásban – mondta vasárnap Olaf Scholz német kancellár.

Kijev még nem kapott ígéretet a gépek szállítására, de Joe Biden amerikai elnök és magas rangú amerikai tisztviselők pénteken a világ hét legfejlettebb iparosodott országa, a G7-csoport vezetőinek elmondták, hogy Washington támogatja az ukrán pilóták F–16-osokon történő közös szövetséges kiképzési programjait.

A fejlett vadászgépek beszerzésének és használatának kérdése kényes kihívás a G7-ek számára, amelyek fokozatosan növelték Kijev támogatását a 15 hónapja tartó háborúban, de óvakodnak attól, hogy túlságosan provokálják Moszkvát.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes szombaton azt mondta, hogy a nyugati országok „kolosszális kockázatot” vállalnának, ha F–16-osokat szállítanának Ukrajnának – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

„A pilóták kiképzése egy hosszabb projekt” – mondta Scholz újságíróknak, mielőtt távozott volna a Hirosimában tartott csúcstalálkozó szombati programjáról. „Az Egyesült Államok még nem döntötte el véglegesen, hogy mi lesz a program vége. A projektnek van egy üzenete Oroszország számára: Moszkva nem számíthat győzelemre, ha a hosszú háborúra rendezkedik be.

Rishi Sunak brit miniszterelnök azt mondta, hogy országa Hollandiával, Belgiummal és Dániával együtt fog dolgozni azon, hogy Ukrajna megkapja a szükséges eszközöket.

Az amerikai gyártmányú repülőgépek kiképzése Európában fog történni, és időbe telik – mondták amerikai tisztviselők, becslések szerint legalább 18 hónapra van szükség a kiképzéshez és a szállításhoz.

Egy francia katonai tisztviselő, aki a G7-es találkozón tájékoztatta az újságírókat, óvatosan nyilatkozott a folyamatról, mondván, hogy Franciaország esetében az ajánlat a pilóták alapkiképzésére vonatkozik.

A Kijevvel folytatott tárgyalások folyamatban vannak, és jelenleg egyetlen ukrán pilótát sem képeznek Franciaországban – tette hozzá a tisztviselő.

Franciaországnak nincsenek F–16-os repülőgépei, csak francia gyártmányú Rafale és a korábbi generációs Mirage 2000-es típusúak vannak.

A tisztviselő elmondta, hogy egy embernek a nulláról kezdődő kiképzése egy NATO-gyártmányú harci gép üzemeltetésére akár négy évig is eltarthat, míg egy tapasztalt, ukrán repülőgépekhez szokott pilótának négy-kilenc hónapra lenne szüksége.

„Ukrajna számára nem ez a közvetlen prioritás. Egy ellentámadási szakaszban vagyunk, és ez a képzés nem a következő hetekben lesz kész, hanem hosszú távon” – hangsúlyozta a tisztviselő.

Szerinte az F–16-osokról szóló hírek a címlapokra kerültek, ahogyan korábban a német gyártmányú Leopard harckocsik ügye is, miközben hangsúlyozták, hogy a jelenleg csak pilóták kiképzéséről van szó.

„Ez egy kezdeményezés, ami a pilóták kiképzésére szól anélkül, hogy repülőgépet tennénk mögé” – fejtette ki a nyilatkozó a Reuters brit hírügynökség tudósítása szerint.

Read More

Post Comment