Search by category:
Egyéb kategória

ÉVFORDULÓ a VASÁRNAPBAN: Képzelt riport, 50 év

ÉVFORDULÓ a VASÁRNAPBAN: Képzelt riport, 50 év

Horváth Bianka

2023. 05. 22., h – 10:37

Született: 1973. március 2-án, pénteki napon, este hét órakor. Születési helye: Budapest, Szent István körút 14. Apja neve: Presser Gábor. Anyja neve: Adamis Anna. Az újszülött neme: tragikus musical. Címe: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról.

Déry Tibor írta a darabot. Először – állítólag – egy amerikai lapban olvasott egy cikket, később egy németben, mert németül sokkal jobban tudott, az altamonti Rolling Stones-koncerten történtekről, az alapján indult meg a fantáziája. Egy vékonyka könyvben, regény formájában megírta a maga „képzelt” riportját. Beleékelt néhány eredeti, tehát hiteles cikket, tudósítást a koncert helyszínén lezajlott eseményekről, amiről mi itt, Európa közepén semmit sem tud(hat)tunk. Ezt az „egyéjszakás kalandot” spékelte meg aztán azzal, hogy miképpen alakul(hat) azok sorsa, akik 45-ben vagy 56-ban elhagyták Magyarországot. A darab, akárcsak a regény, Montanába helyezi az altamonti rockfesztivált, főszereplője pedig József és Eszter, egy disszidens fiatal magyar házaspár.

Ki készített a regényből dramatizált változatot? Mely színháznak ajánlották fel először a darabot? Hogyan jutott el a mű Marton Lászlóhoz, a Vígszínház fiatal rendezőjéhez? Miért jutott fontos szerep Presser Gábornak? Hogy emlékeznek vissza a darabra annak egykori szereplői?

Szabó G. László cikke a már megvásárolható Vasárnapban!

Read More

Post Comment