Search by category:
Egyéb kategória

Ezt vidd piknikre!

Ezt vidd piknikre!

Horváth Bianka

2023. 05. 22., h – 11:06

Vasárnapi piknik

30 perc
Sajtos-borsos golyók

Hozzávalók (4 személyre): 350 g fagyasztott borsó, 60 g kemény sajt, 1 tojás, 1 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, zöldpetrezselyem, só, őrölt fekete bors.

1. A borsót 1,5 liter vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni.
2. Hozzáadjuk az olajat, sót, borsot, a tojást, a reszelt sajtot és annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű masszát kapjunk, amiből aztán kis golyókat formázunk, és forró olajban aranyszínűre sütjük őket.

Hidegen is nagyon finom.

15 perc
Céklás kenő

Hozzávalók (6 személyre): 200 g előrefőzött cékla, 180 g puha vaj, 2 ek. fehér joghurt, 2 ek. tejföl, 1 tk. reszelt torma, só, őrölt fekete bors.

1. A főtt céklát lereszeljük. Egy tálban simára keverjük a vajat a joghurttal, a tejföllel, a sóval és a borssal.

2. A keverékhez adjuk a reszelt céklát és a tormát. Fogyasztás előtt hűtőszekrénybe tesszük legalább 30 percre.

50 perc
Sajtos kekszek

Hozzávalók (60 darabhoz): 250 g félgrízes liszt, 250 g zsír, 250 g tejszínes krémsajt, 1 tojás, köménymag, mák, mandula, őrölt bors, sajt vagy apróra vágott dió a szóráshoz, só.

1. A lisztből, a zsírból, a sajtból és egy csipet sóból tésztát gyúrunk. Ha túl lágy, 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szúrunk ki belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük felvert tojással, és bőségesen megszórjuk köménymaggal, mákkal, mandulával, őrölt borssal, sajttal vagy épp pirospaprikával.

3. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A megsült kekszeket hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt tálba szedjük őket.

220 perc
Házi croissant

Hozzávalók (30 darabhoz): 40 g élesztő, 250 ml tej, 500 g félgrízes liszt, csipetnyi só, 2 tojás, 250 g vaj.

1. Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel és 4 evőkanál liszttel. Hagyjuk 30 percig, hogy felfusson. A maradék, átszitált liszthez hozzáadjuk tojást, majd az élesztős keveréket. Sima, lágyabb tésztát készítünk, amit 2-3 órán át hagyunk kelni, közben kétszer enyhén meggyúrjuk.

2. Amint a tészta térfogata megduplázódott, alaposan átgyúrjuk, és 25 × 25 centis négyzetre nyújtjuk. A puha vajat a közepére helyezzük, és szorosan összehajtjuk, mint egy borítékot, ezt téglalap alakúra nyújtjuk, a közepén harmadoljuk, és 5 percig pihentetjük. Ezután ismét feltekerjük, és összehajtogatjuk. A folyamatot még egyszer megismételjük. Egy nedves konyharuha alatt hagyjuk további 20 percig kelni.

3. A megkelt tésztát 50 × 30 cm-es lapra nyújtjuk, és 15 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat háromszögekre szeleteljük, és a szélesebb oldaluktól haladva feltekerjük, majd tekercsbe hajtjuk. A tekercseket egy kizsírozott tepsibe helyezzük, nem túl szorosan, nedves ruhával letakarva még további 30 percig kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük.

60 perc
„Lusták” sütije

Hozzávalók (6 személyre): 3 bögre reszelt cukkini, 3 bögre sima liszt, 1 bögre olaj, 1 cs. sütőpor, 3 tojás, 1 bögre porcukor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ek. kakaó.

1. A cukkinit megmossuk, megtisztítjuk és a héjával együtt lereszeljük. Egy tálban összekeverjük az átszitált liszttel, az olajjal, a sütőporral, a felvert tojással, a cukorral és a szódabikarbónával. A tésztát két részre osztjuk, az egyik adagot összekeverjük egy evőkanál kakaóval.

2. Egy mélyebb tepsire először a világos tésztát, majd a kakaósat öntjük. 180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük.

A kész süteményt szórjuk meg porcukorral.

50 perc
Egyszerű epres süti

Hozzávalók (6 személyre): 6 tojás, 300 g porcukor, 350 g félgrízes liszt, 1 cs. sütőpor, friss eper.

1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat, a cukrot és 9 evőkanál meleg vizet habosra keverünk. A lisztet és a sütőport a tojássárgájához adjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét.
2. Egy tepsit kivajazunk, beleöntjük a tésztát, és belepotyogtatjuk a megtisztított, félbevágott epret.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük.

Read More

Post Comment