Search by category:
Egyéb kategória

Újabb képviselői próbálkozás az abortusz korlátozására

Újabb képviselői próbálkozás az abortusz korlátozására

Bugár Anna

2023. 05. 22., h – 18:52

Pozsony |

Folytatódik a kultúrharc a parlamentben, Anna Záborská (Keresztény Unió) „terhes nők megsegítését” célzó javaslata ismét a törvényhozók elé került. A Választás Lehetősége (Možnosť voľby) civil szervezet újonnan felhívta a figyelmet, a jogszabálytervezet további akadályokat állít a biztonságos művi terhességmegszakításhoz való hozzáférés terén.

Záborská javaslata nem először bukkan fel a parlamentben, az ultrakonzervatív képviselő a választási időszak elejétől számos próbálkozást tett a „terhes nők megsegítésére”, 2021 novemberében mindössze egy szavazaton múlott a javaslat sikere.

A terítéken lévő jogszabály részleteiről korábban lapunk is beszámolt: a politikusok a várandós nők megsegítése alatt többek közt azt értik, hogy 48 órára tolnák ki a kötelező várakozási időt az abortusz előtt abban az esetben is, ha egészségügyi okok miatt van szükség a beavatkozásra. „Anna Zábroská azt javasolja, hogy a problematikus 48 órás kötelező várakozási időt terjesszék ki minden abortuszra, beleértve az orvosi okokból végzett abortuszokat is. Ha a javaslat átmenne, az orvosok kénytelenek lennének késleltetni az egészségügyi okokból végzett abortuszt és az egészségügyi ellátás nyújtását” – figyelmeztetett Adriána Mesochoritisová, a szervezet politológusa, hozzátéve, azokra az esetekre is érvényes mindez, amikor a nő élete, illetve egészsége forog kockán.

A javaslat beterjesztői ezt többször cáfolták, mondván, az orvosok ilyen esetben haladéktalanul ellátják a pácienst. Hangsúlyozták, azoknak a nőknek szeretnének támogatást nyújtani, akik még nem döntötték el, hogy lemondanak a terhességről. A nehéz helyzetben lévő nőknek különböző szociális intézkedésekkel igyekeznek megkönnyíteni a döntéshozást – több mint 3 ezer eurós támogatást adnának azoknak a családoknak, ahol egészségkárosult gyermek születik. A törvény továbbá bevezetné, hogy a titkos terhesség intézményével élők már a terhesség 21. hetétől betegszabadságra mehessenek, illetve már a terhesség alatt, egészen a gyermek 3 éves koráig igénybe vehessék a lakhatást biztosító létesítmények szolgáltatásait.

„A javasolt módosítás célja a támogató intézkedések létrehozása a terhes nők számára, főként a nem kívánt terhesség esetén. A módosítás valós lehetőséget ad a nőnek, hogy az összes rendelkezésre álló információ és lehetőség mérlegelése után felelősségteljesen döntse el, milyen irányba folytassa az életét” – áll az indoklásban.

A tervezet kidolgozói azonban egy kérdőív kitöltésére köteleznék az abortusz előtt álló személyeket, melyben számos érzékeny adatról kell beszámolniuk. Elsősorban fel kellene tüntetni a döntés okát, rákérdeznek a kérvényező családi állapotára és arra is, a fogamzásgátlás mely módszerét alkalmazta. Mesochoritisová ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Ez a kötelezettség ellentétes az emberi jogi és egészségügyi normákkal, amelyek szerint az abortuszt a nő méltóságát és magánéletét tiszteletben tartó módon kell végezni. Ráadásul egyes nőkben azt a benyomást keltheti, hogy az indoklás magának az abortusz elvégzésének feltétele

A szlovák parlamentben készülő kultúrharcra az európai parlamenti képviselők is felfigyeltek – már Brüsszelből is kritizálják a transzneműek és a nők jogainak korlátozására irányuló javaslatokat, melyeket a parlament jelenleg zajló ülésére terjesztettek be a honatyák.

Az EP-képviselők – a szexuális és reproduktív jogokért (MEPs4SRR) csoport – levélben szólították fel a szlovák parlament tagjait, utasítsák el a törvényjavaslatokat, melyek veszélyt jelentenek a transzneműek jogaira és a reproduktív jogokra. Az MEPs4SRR levelében rámutat, Szlovákiában az elmúlt években több mint 30 képviselői próbálkozás volt a reproduktív jogok korlátozására. „Többször is felszólítottuk Szlovákiát, hogy távolítsa el a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférés akadályait, és garantálja minden nőnek a biztonságos és legális abortuszhoz való jogot, ha úgy dönt, hogy megszakítja a terhességet. Ehelyett a szlovákiai nőknek minden hat hónapban azzal a fenyegetéssel kell szembenézniük, hogy elveszítik jogaikat” – hangsúlyozták az EP-képviselők felszólítást intézve a szlovák parlamenthez, hogy tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely a nők reproduktív egészséghez való jogának romlásához vezet. A brüsszeli levelet három parlamenti frakcióból 11 képviselő írta alá.

Záborskáék javaslatát péntek délután kezdték tárgyalni a parlamentben, első olvasatban már kedden szavazhatnak róla, ha a júniusi ülésén is elegendő támogatást kap, októberben léphet érvénybe.

A különböző frakciókat képviselő EU-s politikusok aggodalmukat fejezték ki a születési szám megváltoztatásával kapcsolatos javaslat iránt is, mely elfogadása mellett az első olvasatban 87 képviselő szavazott.

Záborská és Anna Andrejuvová (OĽaNO) a törvényjavaslat indoklásában leszögezi, a születési szám megváltoztatására továbbra is lesz lehetőség, de csak akkor, ha a születésnél tévesen állapították meg a nemet, s ezt „genetikai teszten alapuló” orvosi szakvélemény is alátámasztja. Jelenleg nem szabályozza törvény a szám megváltoztatásának körülményeit, így azok, akik nemváltáson mentek át, orvosi ajánlással a névváltoztatás mellett a születési szám módosítását is kérhetik.

„Úgy véljük, hogy a törvény, amely gyakorlatilag tiltja a transznemű személyek törvényes nemváltását, súlyosan negatív hatással lesz az életükre. A törvény sérti az EU Alapjogi Chartájában garantált jogokat, különösen az 7. cikket – a magán- és családi élet tiszteletben tartásának jogát – mivel hatással van ezeknek az embereknek az életminőségére és mentális egészségére” – figyelmeztetnek az uniós képviselők, majd hozzáteszik, hogy ez a sértő javaslat mindössze 6 hónappal a pozsonyi terrortámadás után került terítékre, amely két fiatal queer személy, Juraj Vankulič és Matúš Horváth halálát okozta.

Ahelyett, hogy olyan törvényeket javasolnának, amelyek hatékonyan garantálják az LMBTQ+ személyek jogait és védelmét, ez a javaslat újabb visszalépést jelent az emberi jogok terén

– hangsúlyozták.

Read More

Post Comment