Search by category:
Egyéb kategória

63 ország képviselői vesznek részt a pozsonyi Globsec konferencián

63 ország képviselői vesznek részt a pozsonyi Globsec konferencián

Mészáros Richárd

2023. 05. 23., k – 12:17

Az ukrajnai háború, annak európai következményei, valamint a globális válság leküzdése lesz a központi téma a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferencián. Május 29-e és 31-e között 63 államból összesen 1300 vendég érkezik a szlovák fővárosba, a konferencián 160 felszólaló lesz – mondta keddi sajtótájékoztatóján Róbert Vass, a Globsec elnöke.

„Tíz állam- és kormányfőt látunk vendégül, 20 külügyminisztert, de jelen lesznek védelmi miniszterek, digitalizációért felelős miniszterek, számos nemzetközi intézmény vezető képviselője” – sorolta Vass, a globális párbeszéd fontosságát hangsúlyozva.

Részt vesz a konferencián Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, vagy például Alekszandar Vucsics szerb elnök, továbbá egy ukrajnai delegáció. Részt vesz a Globsecen Zuzana Čaputová államfő és a kormány több tagja is.

Vass rámutatott, hogy nehéz időszakban kerül sor a konferenciára, instabil a belpolitikai helyzet, megosztott a társadalom, az Ukrajna ellen indított háború pedig megbillentette a világrendet és az egyensúlyt. A konferenciát Csehországgal és Ausztriával szorosan együttműködve rendezik.

Bár a határon ideiglenes ellenőrzések lesznek a Globsec miatt, Vass nem számít komolyabb korlátozásokra, Pozsonyban olyan intézkedések lépnek életbe, mint a korábbi években.

Read More

Post Comment