Search by category:
Egyéb kategória

Belgorodi kormányzó: folytatódik a határterület megtisztítása az orosz oldalon

Belgorodi kormányzó: folytatódik a határterület megtisztítása az orosz oldalon

Balaskó Réka

2023. 05. 23., k – 08:53

Hétfőn fegyveresek törtek be az orosz–ukrán határon található belgorodi régióba, az akció mögött egy orosz állampolgárokból szervezett, Putyin-ellenes légió állhat.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója kedden a Telegram-csatornáján közölte a műveletben a hadsereg és a rendvédelmi szervek vesznek részt. Gladkov arra kérte a helyi lakosokat, akik a támadás miatt elhagyták otthonukat, hogy egyelőre ne térjenek haza.  Közölte, hogy a településeken, ahová „diverzánsok” hatoltak be, két civil megsebesült. A kormányzó hétfő este nyolc polgári sebesültről számolt be, és azt mondta, hogy lakosság körében nem voltak halálos áldozatok.

 Gladkov szerint Ukrajna felől páncélosokkal és páncélozott járművekkel támogatott fegyveresek támadták a grajvoroni határőrposztot, majd átlépték a határt és behatoltak több településre. Az akciót dróncsapásokkal egybehangolva hajtották végre.

Az RT orosz állami hírportál szerint az akció mögött az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) áll. Ahogy már korábban írtunk róla, több nyugati és orosz ellenzéki sajtójelentés arról számolt be, hogy a támadás végrehajtását az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezet vállalta magára.  Az orosz belügyminisztérium a TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség közlése szerint a belgorodi támadás miatt körözést adott ki Alekszej Ljovkin, a nacionalista Orosz Felszabadító Hadtest egyik tagja ellen.

Kapcsolódó cikkünk

Elképesztő, de már Oroszország területén folynak a harcok! Hétfőn fegyveresek törtek be az orosz–ukrán határon található belgorodi régióba, az akció mögött egy orosz állampolgárokból szervezett, Putyin-ellenes légió állhat. A helyzet annyira komoly, hogy az oroszok megkezdték a belgorodi területen tárolt nukleáris fegyverek elszállítását, az ukrán határtól 40 km-re fekvő, közel 400 ezres Belgorodból pedig menekülő autók hosszú sorát rögzítették a felvételek.

Az ukrán fél bejelentette: valóban orosz állampolgárok állnak az akció mögött, és a céljuk nem kevesebb, mint hogy irányítás alá vegyék a régió egy részét. Az orosz hatóságok is beszámoltak arról, hogy Ukrajna irányából szabotőrök hatoltak be a belgorodi területre. Velük szemben a védelmi minisztérium, a titkosszolgálat (FSZB) és a határőrség egységeit mozgósították. Belgorodnál az utóbbi hónapokban többször is sor került hasonló akciókra, ezek mögött azonban nem közvetlenül az ukrán hadsereg, hanem a Putyin-kormányzat ellen küzdő Orosz Önkéntes Hadtest állt. Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője megerősítette: „Az Oroszországi Föderáció állampolgáraiból álló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszországi Szabadság Légiója hadműveletet indított a belgorodi régió bizonyos területeinek felszabadítására a Putyin-rezsim alól, valamint az orosz erők visszaszorítására. Ezzel egyfajta biztonsági zónát akarnak létrehozni az ukrán polgári lakosság védelmére.” Majd azt is hozzátette: „Azt hiszem, mindannyian csak üdvözölni tudjuk az ellenzéki beállítottságú orosz állampolgárok határozott akcióját, akik készek fegyveresen küzdeni Vlagyimir Putyin bűnös rezsimje ellen”. Az Oroszországi Szabadság Légió azt írta magáról a közösségi médiában: „Oroszok vagyunk mi is, csak többé nem akarjuk igazolni a hatalmon lévő bűnözők tetteit, és fegyvert fogtunk, hogy megvédjük a magunkat. Itt az ideje, hogy véget vessünk a Kreml diktatúrájának.”

Az akció a belgorodi régió Grajvoroni járásában zajlik. Az MTI szerint az Orosz Önkéntes Hadtest, valamint az Orosz Szabadság Légió Telegram-csatornájukon közölték, hogy felszabadították Kozinka falut, továbbá bevonultak Grajvoron településre is, emellett további két települést is elfoglalhattak. A Grajvoronban zajló harcokról már videó is napvilágot látott, amelyen egy gyalogsági harckocsi gépágyújának működése is hallható. Az orosz állami média szerint a régió több települését tüzérségi tűz érte. Az orosz katonaság nagy erőkkel dolgozik azon, hogy újabb erőket csoportosítson át a térségbe, Belgorod városa felett több helikoptert is láttak elrepülni. Egy Mi–8 típusú helikopter pedig állítólag le is zuhant Belgorodban, az orosz nyelvű közösségi médiában erről videót osztottak meg. A helyi lakosok körében kitört a pánik a támadás hírére, videófelvételek tanúsága szerint hosszú autókonvoj torlódott fel a városból kivezető úton.

Az oroszok megkezdték a belgorodi területen tárolt nukleáris fegyverek elszállítását – jelentette ki az ukrán hírszerzés főigazgatóságának szóvivőjeAndrij Juszov közlése szerint az atomfegyverek kiürítése a Belgorod-22 néven ismert létesítményből történik. Hozzátette, az oroszok a művelet végrehajtásához jelentős számú személyzetet használnak. A belgorodi területen kialakult állapotokkal kapcsolatban pedig kijelentette, hogy az egy belső konfliktus, az ukrán védelmi erők kizárólag saját területük felszabadítására összpontosítanak.

(Index, 24.hu, ú)

Read More

Post Comment