Search by category:
Egyéb kategória

Eltérően vélekednek a pártok a július 1-jei nyugdíjemelésről

Eltérően vélekednek a pártok a július 1-jei nyugdíjemelésről

Mészáros Richárd

2023. 05. 23., k – 18:52

Eltérően vélekednek a pártok a július 1-jei soron kívüli nyugdíjemelésről, melyet kedden hagyott jóvá a parlament.

Az OĽaNO üdvözölte a döntést. „Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki támogatta ezt a javaslatot, és sajnálom, hogy nem csatlakoztak azok is, akik úgy döntöttek, hogy nem szavaznak. Ez egy szép gesztus a nyugdíjasok felé. Most félre kell tennünk azt a szöveget, hogy nem tudunk segíteni a nyugdíjasoknak” – mondta sajtótájékoztatóján Igor Matovič, a mozgalom elnöke.  

„Ez az embereknek adott konkrét segítség, ez az igazi szociáldemokrácia. Nehéz időkben az államnak muszáj segítenie a legnehezebb helyzetben levőknek, és a nyugdíjasok nyilvánvalóan közéjük tartoznak. Mindenki több mint 10%-kal magasabb nyugdíjat kap  már júliustól, hogy könnyebben tudjon megbirkózni a drasztikus áremelkedésekkel” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.

„A Demokraták képviselőin kívül sajnos ma mindenki csinált egy körülbelül 600 millió eurós adósságot. Maximális felelőtlenség. Természetesen mindenki előszeretettel osztogat, de a felelősen gondolkodó ember azt is megmondja, miből futja rá. Ezt megint az emberek fizetik meg az adóikból, és ez a pénz hiányozni fog az országnak a kórházak felújításánál, az óvodáknál, az útépítéseknél” – jelentette ki Eduard Heger, a Demokraták párt elnöke.

A parlamentben kedden elfogadott módosítás szerint idén soron kívüli nyugdíjvalorizálás lesz, emellett augusztustól emelkedik a gyermekgondozási segély is. A végszavazásnál a parlament támogatta Erik Tomáš (frakció nélkül) javaslatát, hogy már július 1-jétől lehessen valorizálni a nyugdíjakat. Az eddig érvényes szabályozás szerint az inflációs valorizálásra csak 2024. január 1-jétől kerülhetett volna sor.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy