Search by category:
Egyéb kategória

Párkányi siker az európai fesztiválon

Párkányi siker az európai fesztiválon

Mészáros Richárd

2023. 05. 23., k – 13:14

Párkány |

A Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola diákzenekara először vett részt a belgiumi nemzetközi fesztiválon – rögtön el is hozták kategóriájuk első díját.

Belgiumban, Neerpeltben, a Fiatalok Európai Zenei Fesztiválján vett részt a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola diákzenekara – adtuk hírül korábban, lapunk hasábjain. Az április 28-tól május 2-ig tartó seregszemlén 64 csoport lépett fel, Kolumbiától Mexikón át az Európai Unió szinte összes tagállamának képviseletében. Szlovákiát a párkányiakon kívül csak egy pozsonyi iskola képviselte. A fiatal párkányi muzsikusok komoly sikert arattak, a folk és egyéb, vegyes hangszerelés kategóriájában pedig első díjat nyertek a nemzetközi zsűri értékelése alapján.

Számukra is meglepetés volt az eredmény

Először vettünk részt ezen a rangos fesztiválon, az esélytelenek teljes nyugalmával utaztunk ki, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a nemzetközi bíráló bizottság ekképp díjazza a fellépésünket. Mégis, büszkeség és öröm, fegyvertény az első hely, mert objektív, hiszen a zsűri amerikai, angol, német és belga tagokból állt, nem is tudtuk, kik pontozzák a fellépőket. De roppant érdekes és inspiráló volt a bíráló bizottság értékelése, melynek keretében elmondták, mit javítsunk a hangzásban, az előadásban, hogy még jobbak legyünk. Az elérhető maximális pontszámból 89 pontot kaptunk, ez az első díjat jelenti. Ettől már csak az első díj dicsérettel és a fesztivál fődíja, az első díj a legnagyobb dicsérettel – minősítés létezik, kezdőkként tehát elégedettek lehetünk. Annál is inkább, mert a profi portugál fúvósok csak második helyen végeztek, a svájciak pedig szintén olyan eredményt értek el, mint mi” – mondta el lapunknak Pásztor János, a zeneiskola igazgatója.

Revelációként hatott a fellépés

 A fesztivál harmadik napján a párkányi diákzenekar Neerpeltben egy másik helyszínen is koncertezett, mégpedig a pozsonyi fiatal szimfonikusokkal és egy profi osztrák fúvószenekarral. „Csodálatos élmény volt, mert bennünket a profi zenészek is partnerként kezeltek, a 15 eurós belépők ellenére teltház volt, ráadásul a fellépésünk végén odajött hozzám egy holland hölgy, szlovákul köszönt és elmondta, hogy számára a mi szlovák népdalfeldolgozásunk volt a legszebb, azt megkönnyezte. De résztvevőként nekünk a neerpelti száztagú fúvószenekar fellépése is egy csoda volt – abban az unokától kezdve az apákig, nagyszülőkig mindenki muzsikált. A cseh fuvolazenekar és az eszéki tamburazenekar előadása is remek volt” – fűzte hozzá Pásztor János.

Kókaitól Bartókon át Compellóig  

A Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola diákzenekara színes repertoárral utazott a fesztiválra. A hangversenyen többek közt Kókai Rezső Kis verbunkosát is előadták, Bartók néhány gyermekdalát, továbbá egy szlovák népdalfeldolgozást, valamint Pusztai Antal gitárművész Memory of Holocaust című opusát – ezt kimondottan a zenekar számára hangszerelték át. Nagy sikert aratott a kortárs amerikai Joseph Compello Az ördög keringője című darabja is a párkányi zenekar előadásában. „Felejthetetlen a pillanat, amikor – még a verseny alatt -,  a Holocaustról szóló művet egy idős házaspár megkönnyezte a közönség soraiban. Ilyen pillanatokért érdemes zenélni, fesztiválra utazni” – mondta az igazgató. A fesztivál programja feszes tempót diktált, tizenöt órás buszozás után másnap a verseny elég kimerítő volt, de vasárnap már a győztesek felszabadultságával, oldottságával muzsikáltak a párkányiak. Akik egy napra Antwerpenbe is kiruccantak, ahol egy csokoládémúzeumba is ellátogattak. Élményekkel gazdagon tértünk haza, a csapattal pedig elhatároztuk, hogy ott leszünk majd a 72. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon is, készülünk rá – jelentette ki Pásztor János. Több külföldi fellépésük is körvonalazódik egyébként, de minderre előbb az anyagi hátteret szeretnék bebiztosítani.

Read More

Post Comment