Search by category:
Egyéb kategória

Az év végéig fizetik a menekültek elszállásolása után járó támogatást

Az év végéig fizetik a menekültek elszállásolása után járó támogatást

Kulcsár Péter

2023. 05. 24., sze – 16:51

Az év végéig meghosszabbította a kormány a menekültek elszállásolása után járó támogatás kifizetését. A támogatás összege nem változik.

„Sok szállásadó összebarátkozott az Ukrajnából érkezett menekültekkel, ami segít nekik beilleszkedni. A társadalomba való beilleszkedés és a normális élet folytatása nagyon fontos, ezért örülök, hogy segíthetünk a háború sújtotta szomszédos Ukrajnából érkezőknek otthonra találni Szlovákiában” – mondta Ivan Šimko belügyminiszter.

Az Ukrajnában zajló háborús konfliktus még tart, ezért döntött a kormány a határidő meghosszabbításáról.

Ján Orlovský, a migrációs hivatal igazgatója elmondta, a hozzájárulás kifizetését az Európai Unió finanszírozza, és utalt arra, hogy később módosíthatják az összeget. Az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek is úgy vélik, a juttatásokkal motiválni kell az embereket arra, hogy igyekezzenek munkát keresni. Ehhez szorosabb együttműködésre lesz szükségünk a munkaügyi minisztériummal” – mondta.

Ódor Lajos miniszterelnök jelezte, tárgyalni kell a rendszerszintű intézkedésekről. „Sok menekült számára nem motiváló a támogatási rendszer” – hangsúlyozta, és hozzátette, a gyengébbeket, azokat, akik objektív okokból nem tudnak munkát vállalni, továbbra is segíteni kell, és a menekültekre ugyanúgy kell tekinteni, mint a szlovák állampolgárokra.

A lakhatási támogatás összege egy menekült után tíz euró egy éjszakára, a 15 év alatti személy után öt euró . Az összeget az ingatlan tulajdonosa és a menekült között megkötött szerződés alapján fizetik ki, a dokumentumot a település önkormányzatához kell benyújtani.

Minden hónap végén nyilatkozatot kell benyújtani az önkormányzathoz arról, hogy a bérbeadó hány éjszakán át szállásolta el a menekültet. A menekültnek személyesen kell nyilatkozatot tennie az önkormányzatnál arról, hogy erre jogosult személy szállásolja el.

Read More

Post Comment