Search by category:
Egyéb kategória

Ringbe száll Donald Trump fő riválisa, máris kapott egy nagy pofont az exelnöktől

Ringbe száll Donald Trump fő riválisa, máris kapott egy nagy pofont az exelnöktől

Mészáros Richárd

2023. 05. 25., cs – 12:21

Ron DeSantis, Florida kormányzójbejelentette, elindul a republikánus elnökjelöltségért, őt tartják Donald Trump legesélyesebb vetélytársának. A hivatalos bejelentése kudarcba fulladt, a Twitter-platform lefagyott.

A 44 éves politikus a nyilvánosság előtt a közösségi médiában jelentette be indulását a republikánus elnökjelöltségért. Twitter-platformján sugárzott beszéd ugyanakkor technikai hiba miatt hosszabb ideig elérhetetlen volt a közönség számára. Úttörőnek titulálta Elon Musk, hogy Ron DeSantis a Twitter Spacesen indította el az elnökválasztási kampányát, és széles körben úgy reklámozta, mint a szólásszabadság új dimenzióját a politikában. Ehelyett katasztrofális eredménnyel zárult az esemény. Ahogy az élő adás elkezdődött, hanghibáról, kimaradásokról és zajokról számoltak be. Ez volt az első alkalom, hogy egy fontos jelölt a közösségi médiában jelentette be indulását.

Exelnök riválisa rövid videóval trollkodta meg a floridai kormányzó kaotikus elnökválasztási bejelentését. Trumpék a paródiában magát a bejelentés pillanatát „játszották el,” a Twitter-szobában csak Elon Musk, mint a Twitter tulajdonosa, Soros György befektető, Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum elnöke, Dick Cheney, George W. Bush alelnöke, Adolf Hitler, a sátán és az FBI vesz részt. Ezzel Trump azt akarja jelezni, hogy „a gonoszokon” kívül senki nem volt valójában kíváncsi DeSantisra. A videó végén pedig megjelenik Trump (talán AI-generált) hangja, és azt mondja: „Ron DeSanctimonious pedig megcsókolhatja a szép, nagy, 2024-es elnöki seggemet!” Így zajlik a kampány a világ vezető szuperhatalmának legfontosabb pozíciójáért…

Ron DeSantis a közösségi médiában közvetített beszélgetésben a józan ész visszatérését, és az amerikai középosztály életmódjának fenntartását nevezte céljának, valamint Florida példáját ajánlotta a választók figyelmébe. Az ortodox republikánus, akitől a kisebbségek alázása sem áll távol, korábban úgy fogalmazott, hogy a kormányzás nem szórakoztatásról és saját márkaépítésről, illetve a közösségi médiában való kommunikálásról szól, hanem az eredmények felmutatásáról. Ehhez képest összeveszett Florida vezető munkaadójával, az Orlandóban mintegy 70 ezer embernek munkát adó Disney Worlddel. Ha az elhúzódó pereskedés végén a Disney úgy dönt, hogy odébb áll, és hirtelen megszűnnek a munkahelyek, szavazók tízezreit az utcákon hagyva az minden bizonnyal katasztrofális következményekkel járna a jelenlegi kormányzó elnöki törekvései szempontjából is. Florida az amerikai választásokon ugyanis hagyományosan fontos állam, amelynek 30 elektori szavazat nélkül nehéz nyerni az elnökválasztáson.

Az elmúlt négy hétben készült közvélemény-kutatások összegzése szerint a Republikánus Párton belül Donald Trump messze a legnépszerűbb politikus. A volt elnököt a republikánus választók 56 százaléka támogatja, míg a floridai kormányzót 19 százalék. A már hivatalosan is elnökjelöltségre pályázó republikánusok közül Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet népszerűsége 4,3%, Vivek Ramaswamy vállalkozóé 3,6%, míg Tim Scott szenátoré, aki hivatalosan hétfőn tett bejelentést indulásáról, egyelőre 1,8%. 

(MTI, 444, Privatbank)

Read More

Post Comment