Search by category:
Egyéb kategória

A Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre!

A Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre!

Zoltán Seres

2023. 05. 26., p – 09:32

Oláh Katussal, a Bánkitó Fesztivál ügyvezetőjével beszélgettünk az idei programokról, újításokról, és hogy miért fontos, hogy egy Fesztiválnak társadalmi missziója legyen.
 

Elmeséled nekünk, mikor és hogyan kerültél a csapatba? 

2012-ben kezdtem a Bánkitón dolgozni és mindig büszkén mondom el, hogy infópultos önkéntes voltam először 🙂 Emlékszem, hogy az infósátor alatt ülve a kopogó esőben azon gondolkoztam, bámulva a fülükre ragasztott telefonnal mérgezett egérként föl-alá rohangáló szervezőket, hogy tök király lenne valami ennél izgalmasabb dolgot csinálni. Azóta megjártam sokféle pozíciót, évről évre egyre nagyobb felelősséggel. 2016 óta vagyok a fesztivált szervező nonprofit kft ügyvezetője. Azt hiszem, én a Bánkitóval együtt nőttem fel, rengeteget tanultam ez alatt az idő alatt, és leginkább a harmadik gyerekem helyét foglalja el a Bánkitó a szívemben és a mindennapjaimban egyaránt. 

Mitől különleges a Bánkitó Fesztivál?

Például a helyszín miatt. A Bánki-tó egy nagyon különleges hely: egy pici, tiszta vizű, fürdésre alkalmas tó festői szépségű környezetben, a nógrádi dombok ölelésében. A teljes fesztivált áthatja ez a sajátos hangulat. Azt szoktuk mondani, hogy a Bánkitó Fesztivál egy nyaralás is egyben: egyszerre lehet fürdeni, hesszelni a tóparton és egy hosszúlépéssel a kezedben hallgatni a koncerteket. Jöhetsz családdal, barátokkal, vagy egyedül, itt tutira megtalálod a számításod, ráadásul különböző kedvezményeket találtunk ki az eltérő igényeknek megfelelően (családi, 5+1 Csapatós, hétvégi, Tóparty) Az a jó a Bánkitóban, hogy reggeltől estig mindig tele van tartalmas programokkal: délelőtt lehet jógázni, fürdeni, tudományos előadásokat, beszélgetéseket hallgatni, délután és este koncerteken, színházi előadásokon részt venni. Ráadásul idén a legendás Tószínpad lesz a mainstage, végre egészen este 11-ig mennek majd a koncertek! 

Kik a fellépők? Hogyan válogattok?

A fellépőink között vannak “Ősbánkosok” és “Elsőbánkozók” – vannak, akikkel sok évre nyúlik vissza a kapcsolat pl. a Carson Coma tagjai bánkitós önkéntesekből lettek mostanra a legnagyobb színpadunk headlinerei. A zenei programmal a célunk mindig az, hogy megmutassuk a hazai zenei színtér legfrissebb és legizgalmasabb bandáit is. Azt szoktuk mondani, hogy a Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre 🙂

Kell, hogy egy fesztiválnak legyen társadalmi missziója?

Szerintünk kell, mi legalábbis éppen ezért csinálunk fesztivált. Számunkra a Bánkitó maga a társadalmi misszió: célunk, hogy egy olyan fesztivált csináljunk, ami aktívan reagál a környezetére, aktuális társadalmi problémákkal foglalkozik és értéket teremt. A fesztivál egy eszköz a kezünkben a párbeszéd megteremtésére. 

Minden évben választunk egy fontos társadalmi ügyet a fesztivál központi témájaként. Ezt a témát fejtjük ki az év során a kommunikációban, az arculatunkban és a programjainkon keresztül. Olyan témát keresünk, ami az adott évben foglalkoztatja az embereket, ami mozgatja a “néplelket”. Ez a téma idén az adaptáció: arról beszélgetünk a meghívott alkotókkal, civil szervezetekkel és a közönségünkkel, hogy hogyan tudunk szembenézni a világ aktuális, fenyegető változásaival, hogyan tudunk megküzdeni ezekkel a kihívásokkal és helytállni a számunkra még ismeretlen helyzetekben. A Bánkitó nem mondja meg mit tegyél, hanem arra hívja fel a figyelmedet, hogy tájékozódj, gondolkozz, vitatkozz! Megmutatjuk, hogy mindehhez milyen eszközök és lehetőségek állnak ehhez a rendelkezésedre. Szerintünk oktatással, tanítással, közösségépítéssel, és nyílt, őszinte kommunikációval lehet társadalmi változást elérni. 

A helyszínen a tudományos programsorozatunk – a Szájensz Szeánsz – keretében hallgathatsz előadásokat és beszélgetéseket aktuális közéleti, tudományos témákban.

A Bánkitó Színházi Fesztivál keretében friss válogatást kínálunk az évad független produkcióiból egy kis erdei tisztáson, a Patakparton.  Olyan könnyed témákban gondolkodhattok együtt velük, mint az alkoholizmus, betegség, szerelem, közösség, aktivizmus, magyarság, barátság… Az biztos, hogy lesz miről beszélgeti az esti sör mellett!

A képzőművészeti kiállításunk átszövi a fesztivál minden szegletét, reagálva az Adaptáció témájára. Az egyik legszuperebb idei újításunk egy élő, installációkkal és performanszokkal teli zsizsgő út, amely átvezeti a fesztiválozókat a Tópartról a Tábori, éjszakai helyszínünkre. 

A Tóparton olyan izgalmas és innovatív részvételi projekteket, civil szervezeteket mutatunk be, amik hatással vannak a mindennapjainkra. Emberi jogi ügyeket lendítenek előre,  a feminizmus, oktatás, technológiai innováció témáival, társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésével, klímaváltozás kihívásaival foglalkoznak vagy egyéb olyan  fontos feladatokat látnak el, ami az állam dolga lenne.

Mekkora a stáb?

Nagy! Az alapstáb kb. 12 főből áll, ez a fesztiválra felduzzad 50 főre a technikai és egyéb helyszíni megvalósító csapattal együtt. 300 önkéntes segíti a munkánkat évről évre – akik tényleg a Bánkitó építőkövei minden értelemben. Rengetegen visszajárnak hozzánk, ez egy élő közösség, amiben nagyon jó lenni. 

Az elmúlt évek változásai hogyan érintettek titeket?

Őszinte leszek, nagyon nehéz volt. A pandémia elején, 2020-ban a korlátozások miatt le kellett mondanunk a fesztivált, így nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe kerültünk. 2021-ben csak kisebb fesztivált mertünk és tudtunk bevállalni, a 2021 év eleji korlátozások nagyon megnehezítették a tervezhetőséget. 2022-ben kezdtünk el visszaállni a régi méretre, de nem könnyű, főleg, hogy időközben a gazdasági válság, KATA-törvény módosítása, az állami kulturális támogatások csökkentése és egyéb intézkedések is nehezítik a kulturális szervezetek fennmaradását. Ezt érezzük mindannyian, drágulnak a mindennapi élet költségei: élelmiszerárak, áram, utazás…ezt nem tudják lekövetni a fizetések. Ezért is választottuk az adaptációt a fesztivál témájának: ezekről a változásokról szeretnénk tartalmas, izgalmas párbeszédet folytatni a közönségünkkel és meghívott előadókkal. 

Jársz más fesztiválokra? 

Haha, még csak az kéne. De azért szoktam, az év közbeni hazai showcase fesztiválokat nagyon szeretem – a Budapest Ritmora és a BUSH-ra mindig elmegyek. A Waldorfesztre is járok az utóbbi években, és ahol fixen ott vagyok, az a Művészetek Völgye: ide kitelepülünk évről évre legalább 5-7 napra a családdal és barátokkal. Főleg azokra a fesztiválokra járok, ahol a számomra fontos, zeneiparban szerzett barátaim magas létszámban vannak jelen – rengeteg fesztiválszervező jó barátot gyűjtöttem az elmúlt években. A kisebb, családias fesztiválokon érzem jól magam. 

Mit vársz a legjobban az idei évben?

A végét! 😀 Ez persze csak részben igaz. Lenyűgöző érzés minden egyes évben, hogy van valami, amin 10 hónapon keresztül dolgozunk,  excel táblázatokban, google doksikban él és egyszer csak megtörténik. Minden, amit kitaláltunk, megterveztünk valóságot ölt, tényleg megjelenik az a többezer ember, és részt vesz abban, amit alkottunk. Úgyhogy nagyon várom a fesztivált, azt az izgalommal, feszültséggel és megkönnyebbüléssel vegyes katarzis élményt, amit ez jelent.

Mi a legfontosabb dolog neked a Bánkitóban?

Erre nehéz röviden válaszolni. Nekem a Bánkitó egy hivatás, egy misszió és egy olyan tevékenység, amit nagyon élvezek. Minden évben tanít nekem újat és hoz új kihívásokat, izgalmakat és nagyon fontos, jó barátokat az életembe.

További információ: www.bankitofesztival.hu

Jegyek: www.tixa.hu/banki-t

Read More

Post Comment