Search by category:
Egyéb kategória

Szülői összefogás a gyermekek fejlesztéséért (VIDEÓ)

Szülői összefogás a gyermekek fejlesztéséért (VIDEÓ)

Kürthy Judit

2023. 05. 28., v – 22:53

Nagymegyer |

Már 12 éve működik aktívan a nagymegyeri Manóház, akik lelkesen és odaadó szeretettel szervezik a programokat, illetve különféle fejlesztő foglalkozásokat a helyi és a környékbeli gyermekek számára.

Évről évre legnépszerűbb rendezvényük a családi délután, melyet nemrég tartottak meg a katolikus templom mögötti területen, a Zárda udvarán. A kis völgyszerű kertben, a jó időnek köszönhetően akadt bőven napsütés, de jókora árnyék is, ugyanis a terület szélén széles sávban lombos fák sorakoznak, melyek kellemes védelmet nyújtottak az égető sugarak ellen. Itt egy kisebb csúszdával, felfújható légvárral, mászókákkal, kislabdás medencével, többféle ügyességi játékkal, kézműves foglalkozásokkal, kicsit odébb pedig buborékfújással várták a gyerekeket. A nagyobbacska fiúk kemény magja el sem mozdult a kihelyezett kapuk mellől, ugyanis ők néhány apuka kíséretében nagy hévvel focizták végig az egész délutánt, míg a nagylányok csillámtetoválások készítésével töltötték az időt. Érkezéskor, a jelképes belépő kifizetésével minden szülő kapott gyermeke számára egy kis dobozos üdítőt és rágcsálnivalót, valamint egy lángos-, illetve üdítőjegyet is, melyet bent a pultnál válthattak be. A délután folyamán Gizi bohóc szórakoztatta interaktív műsorával az érkezőket, majd a Mesekocsi Színház állt a szabadtéri színpadra, akik Az állatok nyelvén tudó juhász című műsorukat adták elő.

Minden évben a Családi délután a legnépszerűbb rendezvényük, ahová idén is több mint 300 fő látogatott el. A helyszínt, a katolikus templom mögötti Zárda udvarát minden évben a Kidzone biztosítja a társulás számára. Ezeken a rendezvényeken már a kezdetekkor több segítő is csatlakozott hozzájuk a Kidzone-tól és a 23. számú Arany János cserkészcsapatból és most legutóbb érkeztek páran a városi Szabadidőközpontból is, akikkel idén kezdődött meg a szorosabb együttműködés.

A Manóház saját helyiségei a régi adóhivatal épületében találhatóak, ahol több más szervezetnek is vannak termei. Saját konyhával, rajzszobával, valamint egy tágas játszószobával rendelkeznek. A társulás múltja még 2006-ra nyúlik vissza, amikor először felmerült az igény egy nagymegyeri baba-mama központra.

„Már 2006-ban, illetve 2009-ben, amikor a saját gyermekeimet vártam, mindig máshova kellett utaznom a nagy pocakommal, például a terhesgondozásra, illetve úszásra. Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha Nagymegyeren is lenne egy baba-mama központ, ahol a gyerekeknek vannak programok is. 2011. januárjában alapítottuk meg hivatalosan a Manóházat. Már 2010-ben összehívtam az anyukákat, akiket ismertem, hogy mit szólnának ehhez a kezdeményezéshez és nagy örömömre többen is támogatták az ötletet”

– emlékezett vissza a kezdetekre Csémi László Henrietta, a Manóház Polgári Társulás elnöke, aki foglalkozását tekintve közgazdász. A kezdetekkor minden kedden és csütörtökön, reggel és délután is tartottak foglalkozásokat, volt szlovák és angol kör, kézműveskedés, bábszínház, babahordozás, babajelbeszéd, különféle tematikus előadások szakemberek bevonásával, babamasszázs, zenés foglalkozások és rajzoktatás is.

„Nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni, közösen énekelni és játszani velük. Amiket én is láttam, próbáltam nálunk is bevezetni. Például a gyerekek választhattak egy állatot, amihez aztán elénekeltünk közösen egy dalocskát. Táncoltunk, gyerekdalokat énekeltünk. Sokat készültem ezekre a délutánokra, rengeteg gyerekdalt tanultam meg. Nemrégiben készíttettem a gyerekeknek olyan ütős hangszereket, amiket kiosztva ők maguk is üthetik majd a ritmust az éneklés közben”

– tette hozzá.

„Miután kinőttek a gyerekeim ebből a korból, nem találtam meg azt az embert, aki ezt hasonló lelkesedéssel vinné tovább, mint ahogy mi tettük. Munka mellett én is nehezen végzem a feladatokat, reggel megyek, későn este jövök haza. Azt tervezem, hogy a közeljövőben újra elkezdünk délutáni foglalkozásokat tartani, mert ezeket szerették leginkább az anyukák”

– mondta el a vezető. Azóta ugyan kevesebb az állandó foglalkozás, de a megmaradt tagok lelkesedése töretlen, a folyamatosan elérhető rajzszakkör mellett szeretnének a jövőben további foglalkozásokat indítani.

A programok mellett ruhabörzéket szerveznek, ahol megkímélt, de még jó minőségű és új gyerekholmikat adhatnak, vehetnek a szülők, például ruhákat, játékokat, vagy akár babakocsit is. Eleinte beszedték a ruhákat a szülőktől és maguk árusították őket, ma már inkább azt preferálják, hogy asztalt foglaljanak náluk, hogy maguk árusítsák a saját holmijaikat, így a vevő közvetlen kapcsolatba kerülhet az eladóval. Igény szerint tartanak húsvétvárót, vagy más, szezonális rendezvényeket, közlekedési előadásokat, elsősegély tanfolyamokat, kineziológiai előadást, de szerveznek még gyerekkoncerteket is, mindezt úgy, hogy a résztvevők gyerekek mindig kapjanak egy kis enni- és innivaló. Nyitottak a szülők kezdeményezéseire, bárki jelentkezhet, aki gyerekfoglalkozásokat szeretne tartani a Manóház helyiségeiben. A rajzszakkört Krastenits Erika óvónő tartja minden hétfőn és szerdán, aki nagy sikereket ér el a gyerekekkel. Legtöbb versenyükön díjazottak, nemzetközi és járási megmérettetéseken is indulnak. A Manóházban főleg 1-től 4 éves korig járnak a gyerekek, a szakkörökön idősebbek is részt vesznek, a különféle rendezvényekre pedig minden korosztályból érkeznek.

A képviselő-testület idén 4500 eurót hagyott jóvá a társulás részére a város költségvetéséből, azonban ebből közel 2900 eurót elvisz az éves bérleti díj és a rezsi. Ebből a maradék, megközelítőleg 1600 euróból fizetik ki a rendezvények fellépőit, a foglalkozások anyagköltségét, valamint az elhasznált játékok pótlását az év során. Egyik legnagyobb befektetésük, a nagyméretű fajátékok, kirakósok, emelgetős, labirintusos, dobálós játékok, melyeket a családi délutánra is szerettek volna a gyerekek rendelkezésére bocsátani, az épület közös helyiségből egy véletlen folytán azonban kidobásra kerültek, ami hatalmas veszteség volt a szervezet számára. Ha kis lépésekben is, de igyekeznek ezeket pótolni. Már leadtak egy 500 eurós előleget a játékok újonnani megrendeléséhez, azonban a jelenlegi faárak mellett, a játékok elkészítése egy hosszadalmasabb spórolás eredménye lesz. A szülők önkéntesen segítik őket és a nagyobb rendezvényekkor több más szervezettel karöltve dolgoznak a gyermekek fejlődéséért, boldogulásáért. Szívesen várják olyan szülők, lelkes anyukák, apukák jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a Manóház csapatához, és segítenének a különféle rendezvények, gyermekprogramok szervezésében és lebonyolításában, vagy akár rendszeres foglalkozásokat is vezetnének.

Read More

Post Comment