Search by category:
Egyéb kategória

FELMÉRÉS: A szlovákiaiak több mint fele tart attól, hogy elcsalják a választást

FELMÉRÉS: A szlovákiaiak több mint fele tart attól, hogy elcsalják a választást

Mészáros Richárd

2023. 05. 29., h – 08:46

Nagy azon szlovákiaiak aránya, akik elhiszik a különféle álhíreket, köztük például azt, hogy Zuzana Čaputová államfő az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetségével egyeztetett a hivatalnokkormány összetételéről – derül ki az Ipsos felméréséből, amit a Közép-európai Digitális Média Obszervatórium (CEDMO) felkérésére készítettek.

A valótlan állítást, amely szerint az Európai Unió előírja a rovarfehérjék élelmiszerekbe keverését, a megkérdezett szlovákiaiak 14 százaléka tartja teljesen megbízhatónak, 22 százaléka inkább elhiszi. 35 százalék inkább megbízhatatlannak, 29 százalék pedig teljesen megbízhatatlannak ítélte az állítást.

Az álhírt legnagyobb arányban, közel hetven százalékban, az SNS és a Republika választói hitték el, de a Szövetség, a Sme rodina és a Hlas szavazói között is magas a megvezetettek aránya. A Szövetség szavazóinak 17 százaléka teljesen, míg 37 százaléka inkább elhiszi a rovarlisztről szóló álhírt. 27 százaléka inkább, 19 százalék pedig egyáltalán nem hiszi el.

19 százalék teljesen, 34 százalék inkább elképzelhetőnek tartja, hogy a választást elcsalhatják, míg 26 százalék inkább nem, 21 százalék pedig egyáltalán nem hiszi ezt el. Az állítást a legnagyobb arányban a Republika, a Smer és az SNS választói gondolják igaznak. A Szövetség támogatói közül 31 százalék teljes mértékben, 30 százalék pedig inkább elhiszi azt, hogy a választás eredményeit befolyásolhatják. 

A megkérdezett szlovákiaiak 12 százaléka teljesen, 25 százalék pedig inkább egyetért azzal, hogy Čaputová az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetségével egyeztetett a hivatalnokkormány minisztereinek személyét illetően. A legnagyobb arányban ennek is a Republika, az SNS és a Smer választói dőltek be. A Szövetség szavazói közül 21 százalék teljesen, 20 százalék pedig inkább elhiszi ezt a valótlan állítást.

A felmérést május 16. és 19. között, 1004 válaszadó bevonásával végezték.

(Denník N)

Read More

Post Comment