Search by category:
Egyéb kategória

Naď: A Krím is Ukrajna területéhez tartozik

Naď: A Krím is Ukrajna területéhez tartozik

Bárczi Laura

2023. 05. 29., h – 18:43

Pozsony |

Jaroslav Naď volt védelmi miniszter arról beszélt, a Krím-félsziget területe is Ukrajnához tartozik, ezért vissza kell szerezni a szuverenitását. A Globsec biztonságpolitikai konferencia további résztvevői szerint kiemelten fontos, hogy Ukrajna nemzetközi segítséget kapjon. A szovjet gyártmányú vadászgépek már nem elegek. 

Jaroslav Naď (Demokraták) volt védelmi miniszter egyetértett azzal, hogy a cél egy felszabadított Ukrajna.

„Egy békés országot akarunk, amelynek a területén nincsenek orosz egységek”

– mondta a volt védelmi miniszter.

Szintén felhívta a figyelmet arra, mekkora veszélyt jelent Szlovákia számára a tény, hogy az ellenzék oroszbarát narratívát terjeszt. Úgy véli, az, hogy Fico ellenzi Ukrajna katonai támogatását, befolyásolja a szavazók véleményét.

„Azt nem tudhatjuk, hogy ez Szlovákia számára jó-e vagy sem, azt viszont egyértelműen igen, hogy Ukrajna számára rossz hírt jelent”

– mondta Naď.

A volt védelmi miniszter szerint az orosz erőket a Krím-félszigetről és Ukrajna többi részéről is ki kell szorítani.

Philip Breedlove vezérezredes, a Szövetséges Erők korábbi európai főparancsnoka egyetértett abban, hogy a Krím Ukrajna területéhez tartozik. Konstantyn Waschenko, Ukrajna védelmi minisztériumának államtitkára szerint, ha sikerül visszafoglalniuk a félszigetet területeket, hosszú és nehéz folyamat lesz a térség visszaintegrálása.

„A visszafoglalásnak egyszerre kell katonai és diplomáciai folyamatnak lennie”

– mondta Waschenko.

Kifejtette, jelenleg a védelem szempontjából Ukrajna számára létfontosságú a fejlett és modern légierő. Bár az országa nagyon hálás a Szlovákiából és a Lengyelországból érkező szovjet gyártmányú vadászgépekért, ez nem elég. Az amerikai F-16-os vadászgépek érkezése azonban megfordíthatja a háború menetét. Az ukrán államtitkár szerint a vártnál rövidebb idő alatt képzik majd ki a katonaságot ezen gépek kezelésére és szervizelésére. Waschenko nem árulta el az ukrán offenzíva időpontjának pontos kezdetét, de azt hozzátette, a közeljövőben számíthatunk rá.

Read More

Post Comment