Search by category:
Egyéb kategória

Automatikusan büntetés járna a gyorshajtóknak

Automatikusan büntetés járna a gyorshajtóknak

Tornyai Bianka

2023. 05. 30., k – 10:03

FARKASD/VÁGHOSSZÚFALU |

A Nyitrai kerület több településén tervez a belügyminisztérium olyan állóradarokat kihelyezni, amelyek segítségével automatikusan megkapnák a büntetést a gyorshajtók és szabálytalankodók. A polgármesterek szerint mindenképpen hasznos lenne a radarok használata.

Egyebek mellett Farkasdon és Vághosszúfalun is megjelenhetnek hamarosan olyan állóradarok, amelyek nemcsak bemérik a gyorshajtókat, hanem az eszközök segítségével postán kapnák meg a büntetést a szabálytalankodók.

Restár János, Farkasd polgármestere lapunknak elmondta, a II/573-as út szomolai szakasza rendkívül veszélyes a gyorshajtók miatt, ezért nagyon nagy szükség lenne az oda tervezett, mindkét irányban mérő állóradarra.

„Valószínűleg többségében ugyanazok a sofőrök közlekednek rendszeresen Farkasdon keresztül. Ha néhány alkalommal büntetést kapnának, biztosan lassulna a forgalom az említett útszakaszon. Kizárni nem lehet a teherforgalmat, így a korlátozás, a lassítás az egyedüli megoldás. Sajnos nemcsak a teherautók, kamionok közlekednek nagyon gyorsan a faluba bevezető úton, illetve kifelé, hanem a személyautók is Farkasd utcáin. Akár az iskola közelében is célszerű lenne ilyen eszközt kihelyezni. Az sem mindegy, hogy egy 30-40 tonnás kamion milyen sebességgel halad el a házak előtt, hiszen nagyobb sebességnél jobban rezonál a környezet, az út mellett élők mindnyájan szembesülnek azzal, hogy repedezik a házuk fala”

– fejtette ki a polgármester, aki üdvözölné a kezdeményezést, de egyelőre semmiféle tájékoztatást nem kapott a község a szaktárcától.

Vághosszúfalun a II/573-es út 11,7-es kilométerszelvényénél helyeznék ki az állóradart, amely szintén mindkét irányban mérné a forgalmat.

„Örülök neki, hogy a minisztérium Vághosszúfalun is elhelyezne egyet az egész országban tervezett 279 készülékből, ugyanis sokan száguldoznak a falu határát jelző táblánál. A radar nagyjából 50 méterre lenne a táblától, így nemcsak a kifelé gyorsító, hanem a községbe gyorsan behajtó autók sofőrjeit is regisztrálná. Ezen, a Sopornya, illetve az R1-es gyorsforgalmi út felé vezető szakaszon akár 90-130 km/órás sebességgel is száguldanak, ami rendkívül veszélyes, hiszen lakott területről van szó és egy bolt is van ott. Szerencsére tragédia még nem történt, de ütöttek már el kerékpározó várandós kismamát is. Bízom benne, hogy ha kihelyezik ezt a szerkezetet, a sofőrök nagy részét jobb belátásra bírja”

– vélekedett a polgármester. Megjegyezte, több országban vezettek be hasonló intézkedést és egyúttal zéró toleranciát a sebességkorlátozásban, de nem biztos benne, hogy ez minden esetben célravezető. Úgy véli, aki magasan túllépi a megengedett sebességhatárt, az minden további nélkül megérdemli a büntetést, de ha valaki például 53 km/órás sebességgel halad az 50 helyett és ugyanúgy megbüntetik, az nem teljesen igazságos. A Vághosszúfalura Vágsellye felől bevezető úton Mészáros Bálint szerint nem jellemző a gyorshajtás, mivel az nem elég hosszú útszakasz arra, hogy túlságosan felgyorsuljanak a gépkocsik, de a szóban forgó szakasz tranzitútvonal, ezért a teherforgalom is jelentős.

Read More

Post Comment