Search by category:
Egyéb kategória

Koszovói szerbek vertek magyar katonákat

Koszovói szerbek vertek magyar katonákat

Kulcsár Péter

2023. 05. 30., k – 10:31

Több nemzet katonái sérültek meg hétfőn tömegoszlatás közben Koszovóban, amikor a helyi szerbek összecsaptak a rendőrökkel.

Húsz magyar KFOR-katona sérült meg, többen közülük súlyosan, amikor összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő (KFOR) között Koszovóban.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg. Április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármester-választást, mert a települések vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd.

A magyar katonák közül többen égési sérüléseket is szenvedtek robbanószerkezetek miatt. A KFOR-misszió parancsnoka, Angelo Michele Ristuccia elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tüntetők NATO-egységekre támadtak. A NATO szintén azt közölte, hogy a békefenntartóikat provokálatlan támadás érte, és hozzátették, hogy az ilyen támadások teljesen elfogadhatatlanok. Az összetűzés, melynek során fegyverek is eldördültek, akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket. Közben a szerb hadsereg felsorakozott a koszovói-szerb határon.

(MTI, hvg, Forbes)

Read More

Post Comment