Search by category:
Egyéb kategória

Egy hét múlva Ünnepi Könyvhét

Egy hét múlva Ünnepi Könyvhét

Juhász Katalin

2023. 06. 01., cs – 10:54

Budapest |

Tudjuk, hogy ma már nem egy hétig tart, de az is nagy dolog, hogy egyáltalán van még. Ennek megfelelő lelkesedéssel készülnek rá a magyar könyvkiadók, az olvasókról nem is beszélve. A 94. Ünnepi Könyvhét jövő csütörtökön kezdődik és vasárnapig zajlik.

Idén 170 kiállító kötetei mellett számtalan könyvbemutató, dedikálás, beszélgetés, koncert és egyéb program várja a közönséget a 94. Ünnepi Könyvhéten június 8. és 11. között a központi helyszínen, a budapesti Vörösmarty téren és a Duna-korzón.

A 146 pavilonban megjelenő kiállítók között egyre több az olyan, amely nem könyvkiadó, de rendszeresen folytat ilyen tevékenységet is – mondta el a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. Gál Katalin felhívta a figyelmet a könyvhét gazdag programkínálatára: a Vörösmarty téren és a Vigadó téren felállított színpadokon és a könyves pavilonoknál négy nap alatt több mint 60 könyvbemutató, csaknem 1000 dedikálás, beszélgetések, kézműves-foglalkozások, koncertek és egyéb, könnyedebb esti programok várják az érdeklődőket. A szervezet elnöke hozzátette, a könyvhét több évfordulós programsorozathoz is kapcsolódik: idén ünneplik ugyanis Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóját, valamint Budapest egyesítésének 150. évfordulóját is.

Ez utóbbi évforduló talán legszerteágazóbb projektje a Könyvfőváros 2023 program, amely már áprilisban megkezdődött a Petőfi200 Emlékkönyvtár átadásával. A Könyvfőváros önálló pavilonnal és saját programokkal lesz jelen a könyvhéten is.

Gáspár Máté, a projekt vezetője a készülő Budapest Nagyregényről szólva elmondta, hogy a 23 kerületből álló főváros történeteit szeretnék összefűzni 23 kortárs magyar író közreműködésével. A jubileumi kötet, amelyről a májusi Margó Irodalmi Fesztiválon is volt már szó, a magyar főváros „születésnapján”, a november 17-i Budapest Napon jelenik meg, de a szerzők már a könyvhéten rendezett beszélgetéseken beszámolnak munkájukról.

Először lesz jelen külön standdal a könyvhéten a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában. Az autonóm, független és szabad irodalom, művészet és tudomány képviseletében tevékenykedő (azaz a jelenlegi magyar kormányzat által nem támogatott) egyesület gazdag kínálattal készül a nagy eseményre. Tagjai költők, próza- és drámaírók, műfordítók, irodalom- és művészetkritikusok, teoretikusok, filozófusok, képzőművészek, színészek, filmrendezők, szlovák és magyar állampolgárok, akik kötődnek Szlovákiához, és a magyar írásbeliség és művészet legtágabb értelemben vett reprezentációjára vállalkoznak. A szervezet felvállalja a magyar irodalom közvetítését a szlovák, valamint a szlovák irodalom közvetítését a magyar felé. Elősegíti a tudományos-szakmai diskurzust a kortárs és a klasszikus magyar és világirodalmi szövegekről, a művészeti és filozófiai irodalomról, különös tekintettel a szlovákiai magyar irodalom alkotásaira.

A könyvhéten a K29-es standon megvásárolhatók lesznek a Bázis-tagok kötetei, hangoskönyvei, műfordításkötetei, a Bázis-könyvek sorozat darabjai, valamint a Bázis két saját kiadványa: a Természetes vadság című líraantológia, valamint a Transzkulturalizmus és bilingvizmus 4. című tanulmánykötet. A standnál a négy nap alatt 36 szerző (többek között Németh Zoltán, Juhász Rokko, Gyurász Marianna, Tóth Kinga, Szeifert Natália, Szávai Dorottya, Száz Pál, Baka L. Patrik, Bolemant Éva, Balla Margit, Tóth Erzsébet Fanni, Bandor Éva, Mészáros András) és több műfordító dedikál.

Az egyesület könyvheti programkínálatában szerepelnek könyvbemutatók és kerekasztal-beszélgetések: a Vigadó téri színpadon mutatják be például Hizsnyai Tóth Ildikó Nekem mondod? című könyvét, amely a szerző Kerényi Györggyel közös, hatalmas sikert arató Pátria rádiós nyelvészeti sorozata alapján készült. A Nap Kiadónál megjelent kötetből Kerekes Vica füleki származású színésznő olvas fel. A Három Holló kávézó a könyvhét folyamán több Bázis-eseménynek is teret ad. A Bázis Fordítói Szalon vendége lesz például Radoslav Passia ismert szlovák irodalomtudós. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a legismertebb szlovák–magyar műfordítók – Pénzes Tímea, Vályi Horváth Erika, Merva Attila, Böszörményi Péter, Balogh Magdolna, Hizsnyai Tóth Ildikó, Mészáros Tünde – műhelyébe is.

A Hogyan írjunk városregényt? címmel megrendezésre kerülő beszélgetésen N. Tóth Anikó, Péntek Orsolya és Mán-Várhegyi Réka válaszol az ismert kulturális újságíró, Veiszer Alinda kérdéseire. Mizser Nagy Csilla irodalmár a pozsonyi székhelyű Womanpress könyvkiadó újdonságait mutatja be a szerzők és műfordítók (N. Tóth Anikó, Strickland-Pajtók Ágnes, Vályi Horváth Erika) jelenlétében.

A Bázis-tagok kiadványairól az egyesület könyvheti katalógusa nyújt bővebb tájékoztatást, a részletes program a www.bazis.me oldalon található, a könyvheti újdonságok teljes listája pedig az unnepikonyvhet.hu oldalon érhető el.

Read More

Post Comment