Search by category:
Egyéb kategória

Néhány szó a gyűlöletről – magyarellenes rigmusok a DAC meccsein

Néhány szó a gyűlöletről – magyarellenes rigmusok a DAC meccsein

Gazdag József

2023. 06. 01., cs – 12:31

Azt írja a szlovák Šport napilap labdarúgó-rovatának vezetője, miután a DAC sérelmezte a mérkőzésein tapasztalt „rendszerszintű rasszizmust”, hogy rossz az időzítés, a magyarellenes rigmusok dossziéját nem most kellene megnyitni.

Világos, tiszta beszéd. Ne most, majd máskor. Most a szlovák futballközeg nem ér rá foglalkozni ilyesmivel, nyilván fontosabb teendői vannak, ne zavarjuk ilyen piszlicsáré ügyekkel, mint a magyarellenes rigmusok.

Nem lepődtem meg. A helyzet ugyanis az, hogy ezen a téren nagyjából tizenöt éve nem történik semmi.

Azt is megállapította még a Šport napilap újságírója, hogy a DAC meccseire járó magyar újságírók elfogultak, és a DAC-nak szurkolnak. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy jelezzem: én speciel VSS Kassa-drukker vagyok. (S már az is maradok, azt hiszem.) Kassán nőttem föl, ott fociztam, ott voltam labdaszedő a nagyok meccsein, ott festettem „Manci” feliratú zászlót (a Fradiból érkező Telek Manci tiszteletére), úgyhogy a szívem mindig sárga-kék volt – de kassai sárga-kék.

El-eljárok azonban a DAC meccseire, ott voltam a Slovan elleni rangadón is. Még el sem kezdődött a mérkőzés, amikor több száz pozsonyi szurkoló már rázendített a „Maďarské kurvy!” rigmusra, amit a folytatásban még nyolc-tíz alkalommal megismételtek. A játékvezetőnek is hallania kellett, mégsem szakította félbe a meccset, egyszer sem. Nyilván mindent a legnagyobb rendben talált. (Összehasonlításképpen: néhány hete Romániában magyarellenes rigmusok miatt a játékvezető félbeszakította, majd lefújta a Sepsiszentgyörgy–Craiova meccset.)

Nem vagyok jogász, de úgy tudom, a Szlovákiában hatályos büntető törvénykönyv értelmében a nemzetiségi, faji és etnikai gyűlöletkeltés büntetendő, lásd a 423. paragrafust:

„Aki nagy nyilvánosság előtt a) valamely nemzetet, annak nyelvét, valamely fajt vagy etnikai csoportot, vagy b) a lakosság egy csoportját vagy egyént vélt vagy valós faji, nemzeti, nemzetiségi és etnikai, származáson, bőrszínen, politikai vagy vallási meggyőződésen alapuló hovatartozása, illetve vallásfelekezeten kívül állása miatt gyaláz, egy évtől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A DAC–Slovan mérkőzés alatt többször felhangzott a pozsonyiak szektorában az is, hogy „Bi Maďara do hlavy!” („Üsd fejbe a magyart!”), ami már nem szimpla gyalázás, hanem erőszakra uszítás, s így kimeríti a 424. paragrafusban foglaltakat: aki a lakosság egy csoportja ellen nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozása miatt erőszakra uszít, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Persze, a DAC-tábor sem szent, bár a hazai B-közép által skandált „Fuck you, Slovan!” vagy a meccs vége felé felhangzó „Utálunk, szar Szlovákia!” rigmus valószínűleg nem btk-s tétel. De attól még nem elegáns, nyilván.

Ismerősöm először jött el DAC-meccsre, és hiába tudta, hogy ez egy történelmi traumákkal terhelt párharc, s mint ilyen, túlmutat egy közönséges futballmeccsen, megdöbbentő volt számára másfél órán át hallgatni a folyamatos szitokáradatot a tribünön. Nem értette, hogy egy ilyen mérkőzés miért a gyűlöletről szól, nem pedig a közösségi élményről, az összetartozásról, a magyar identitás kollektív megéléséről (lásd még a Hadas Miklós–Karády Viktor szerzőpáros Futball és társadalmi identitás című, a foci társadalmi jelentéstartalmait vizsgáló szociológiai alapművét).

Úgyhogy dicséret jár a dunaszerdahelyi hangosbemondónak, aki nem fogta be a fülét, hanem a meccs alatt többször is erélyesen felszólította a szurkolókat a rasszista, kirekesztő rigmusok mellőzésére. S nemcsak a vendégszurkolókat, hanem a hazaiakat is. Amikor például egy vitatott jelenetnél (elmaradt büntető a Slovan ellen) a DAC-tábor „cigányozni” kezdett, a szpíker azonnal közbeszólt: „Hajrá, DAC! Ezt akartátok mondani, srácok, igaz?”

Valahogy így kell ezt csinálni.

***

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. május 30-i számában jelent meg.

Mit kellett volna másként csinálnia a DAC-nak a bajnokság hajrájában? A pályán dőlnek-e el a meccsek a Fortuna Ligában? Igaza volt-e Adrián Guľának, amikor kifakadt a játékvezetőkre? Mennyire gyakoriak a magyarellenes rigmusok a szlovákiai stadionokban? Melyik volt a DAC legjobb – és melyik a leggyengébb – meccse a szezonban? Mi van Kalmárral? Miért nincsenek magyar fiatalok a csapatban? 

Szezonértékelő interjú a dunaszerdahelyi Klikkout magazin SzerdaHelyzet című műsorának házigazdájával, Poór Tiborral és Szigeti Attila futballelemzővel.

Miért nem lett bajnok a DAC?

Read More

Post Comment