Search by category:
Egyéb kategória

Elkezdődött a Régizene Fesztiválja

Elkezdődött a Régizene Fesztiválja

Havran Kati

2023. 06. 05., h – 11:09

Pénteken kezdődött és két héten át, június 16-ig tart a fővárosban az a koncertsorozat, amely a középkortól a 19. századig terjedő zeneműveket vonultat fel. A nyitókoncertet követően a szervezők további öt koncerttel várják a komolyzene kedvelőit az óváros történelmi épületeiben.

A Régizene Fesztiválja, melyet 1996-tól kezdve évente rendeznek meg, a főváros kiemelkedően fontos komolyzenei rendezvénysorozata, hiszen ez az egyetlen olyan jellegű rendezvény az országban, melynek célja nemcsak az, hogy megismertesse a nagyközönséget régmúlt idők szerzőinek műveivel, hanem az is, hogy a koncerteken korhű módon szólaljanak meg a darabok.A fesztivál a középkortól kezdődően a 19. századig élő zeneszerzők műveire koncentrál, illetve olyan darabokra, melyeket kevéssé, vagy pedig egyáltalán nem ismer a nagyközönség.

A szervezők zenetörténészekkel együttműködésben dolgoznak, így a fesztivál programjában olyan gyöngyszemek is helyet kapnak, melyeket levéltárakban és könyvtárakban leltek fel, hogy – nemegyszer rekonstruálva – szólaltassák meg őket a közönség előtt. Ezzel arra szeretnének rámutatni, hogy téves az a vélemény, mely szerint zenetörténeti szempontból semmi érdemleges nem történt a térségben. A rendezvény másik különlegessége, hogy olyan kortárs szerzők darabjai is bekerülnek a programba, akik régmúlt idők hangszereire komponálnak zeneműveket.

A fesztivál nyitókoncertjét tegnap este tartották a Szent Márton-dómban. Vasárnap este a Prímási palota tükörtermében ad koncertet a Prágából érkező Collegium Marianum. Június 6-án (kedd) egy olaszországi, régizenére specializálódó hegedű–csembaló formáció, Enrico Gatti és Guido Morini játszik a Klarisszák koncerttermében. Június 11-én és 12-én (vasárnap és hétfő) a Prímási palota tükörtermébe, a Lotz Trio, a Musica Florea és Michaela Riener szopránénekes közös koncertjére és a Szlovák Filharmóniába válthatunk jegyet. Az utóbbin a pozsonyi Musica Aeterna játszik majd, amely idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, és az ország első régizenére specializálódó zenekaraként alakult. A fesztivál zárókoncertjét a szintén hazai Solamente Naturali adja a Moyzes-teremben június 16-án (péntek).

Read More

Post Comment