Search by category:
Egyéb kategória

Nicholsonová Jablkoja Hegerék listáján indul

Nicholsonová Jablkoja Hegerék listáján indul

Mészáros Richárd

2023. 06. 05., h – 11:46

Lucia Ďuriš Nicholsonová európai parlamenti képviselő az idei év elején harangozta be új pártjának megalakulását, melynek neve Jablko lett. A párt az első pillanattól kezdve az együttműködésre törekedett, már márciusi sajtótájékoztatójukon is felmerült, hogy tárgyalásokat folytatnak Mikuláš Dzurinda Kékjeivel és Eduard Heger Demokratáival is.

A Jablko párt nem került hivatalos bejegyzésre. Bár április elején arról kaptunk híreket, hogy sikeresen összegyűjtötték a 10 ezer szükséges aláírást, információink szerint több hibás adat is volt köztük, ami miatt tolódott a bejegyzés. Hegerék sikertelen próbálkozása után, amelyben a politikai jobboldal kisebb szereplőit próbálták meg összefogni, köztük a Híd 2023 pártján, A Kékek-Európai Szlovákiát és a Simon Zsolt féle Magyar Fórum körüli tömörülést, ma a Jablkoval sikerült megegyezniük. Nicholsonová pártjának tagjai így Hegerék listáján indulnak a szeptemberi parlamenti választásokon. A Jablko fő programja egyébként a strukturális regionális reform lett volna. Nicholsonová megtartotta áprilisi ígéretét, miszerint ha pártjának nem lesz elég támogatottsága, kész visszalépni az önálló indulástól a demokratikus szavazatok megóvásának érdekében.

Nicholsonová támogatja a bejegyzett partneri együttélést az azonos nemű pároknál. Jaroslav Naď szerint a Demokraták nem olyan ideológiai kérdéseken rugóznak, mint hogy ki a liberális és a konzervatív. „Sokkal nagyobb problémákkal kell megküzdenünk, ilyen például Fico” – Naď.

Nicholsonová elmondta, két feltétellel vágtak neki a Demokratákkal történő tárgyalásoknak. Az első az volt, hogy a Jablko képviselői a jelöltlista utolsó húsz helyét foglalják majd el, valamint az, hogy a párt transzparens számlájára utalt összeget csak a Jablko képviselőinek kampányára költik majd. A végső megállapodás szerint Nicholsonováék a Demokraták jelöltlistájának utolsó öt helyéről indulnak majd.

Read More

Post Comment