Search by category:
Egyéb kategória

Felrobbant egy fontos gát Herszonban, órákon belül kritikus szintet érhet el az áradás

Felrobbant egy fontos gát Herszonban, órákon belül kritikus szintet érhet el az áradás

Mészáros Richárd

2023. 06. 06., k – 07:03

Herszon ukrán részén evakuálnak.

Drónfelvételek tanúsága szerint átszakadt a Herszon városától bő hatvan kilométerrel északkeletre, a Dnyipro folyó felsőbb szakaszának bal partján fekvő Nova Kahova-i vízerőmű gátja.

Az ukrajnai parancsnokság kedden megerősítette a gátban esett károkat, és Facebook-bejegyzésükben kitértek arra is, hogy felmérik a gáton átömlő víz által okozott pusztítást és a várható árvíz által érintett területeket – írja a CNN nyomán a Telex. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnokságának közlése alapján orosz erők robbantották fel a gátat.

A közösségi médiában terjedő videón az látható, ahogy ömlik a gátból kiszabaduló víz, amely szakértő szerint komoly pusztítást okozhat Herszon város környékén és más lakott területeken a Dnyipro mentén. Az orosz állami média szerint egy ilyen áradás több ezer ember halálához is vezethet.

🚨The Nova Kakhovka hydro-electric dam near Kherson #Ukraine, has reportedly been blown. According to the local media, the nearby villages are now flooding. pic.twitter.com/BwDhlxzB3Y— Ostap Yarysh (@OstapYarysh) June 6, 2023

Bár kezdetben az oroszok tagadták az incidenst, később a TASZSZ és a RIA hírügynökségek is beszámoltak arról, hogy megrongálódott a Nova Kahovka gát, bár az ottani híradásokban az ukrán erőket tették felelőssé. A Guardian rámutat arra, hogy a megszálló orosz csapatok már korábban aláaknázták a gátat arra az eshetőségre, ha az ukránok előrenyomulnának – írja a 24.hu.

(Telex24.hu)

Read More

Post Comment