Search by category:
Egyéb kategória

A hajrában jött a győztes gól, EKL-győztes a West Ham

A hajrában jött a győztes gól, EKL-győztes a West Ham

Lencsés Zoltán

2023. 06. 07., sze – 23:02

Egy 90. percben szerzett találat döntötte el a West Ham United javára a Fiorentina elleni Európa-konferencialiga-döntőt Prágában.

Az első perc lendületesen telt, de aztán nagyon rövid idő leforgása alatt két firenzei játékos is indokolatlanul eljátszotta a nagyhalált, így a folytatásban nem volt folyamatos a játék.

A mérkőzés első komolyabb helyzete Declan Rice előtt adódott. A West Ham középpályásának lövése centikkel ment mellé (Rice minden bizonnyal utolsó mérkőzésén lépett pályára az angol együttesben, a Bayern München és az Arsenal is komolyan érdeklődik iránta).

Ha rákapcsoltak, a lelátón a West Ham szurkolói voltak a hangosabbak, viszont a firenzei lilák voltak azok, akik másodpercnyi szünet nélkül biztatták kedvenceieket.

Az első félidő közepe kiegyenlített, helyzetek nélküli játékkal telt. Játékvezetői szempontból sem volt kezelhetetlen az első félidő, ennek ellenére a spanyol Del Cerro Grande több egyértelműnek tűnő szituációnál is tévesen ítélt – szerencséjére ezek az esetek a tizenhatosokon kívül történtek, így a VAR egyszer sem avatkozott közbe.

A West Ham-szurkolók miatt azonban jogosan állította meg a játékot a 35. percben, akik több pohárral is „megkínálták” a Fiorentina szögletrúgáshoz készülődő csapatkapitányát, Biraghit. Az olasz játékost a fején is ért egy találat, nyílt sebe lett és ápolásra szorul. Közben a hangosbemondó nyomatékosan kérte az angolokat, hogy hagyják abba a dobálózást…

A pályán egy árnyalatnyilaval a Fiorentina tűnt kombinatívabb csapatnak, a félidő hajrájában pedig meg is szerezhették volna a vezetést: Kouamé fejese még a kapufán csattant, a kipattanót pedig Jovics a hálóba fejelte. Az asszisztens azonban észrevette a párcentis lest, így jogosan érvénytelenítették a találatot.

A gyenge színvonalú első féldidő után a második eleje sem hozott javulást. Az 58. percben Bowen került helyzetbe, Biraghi pedig kézzel ütötte el előle a labdát. Az esetet a spanyol játékvezető nem látta, a VAR-vizsgálat után viszont már befújta a büntetőt. A labda mögé az egyébként haloványan játszó Benrahma állt, aki magabiztosan értékesítette a tizenegyest és előnyhöz juttatta a West Hamet – 0:1.

Nem tartott sokáig a Kalapácsosok öröme, pedig közvetlenül a gól után mintha nyeregbe kerültek volna. A túloldalon a 67. percben Bonaventura két védő szorításában indított meg egy váratlan lövést, a labda pedig utat talált a hálóba – 1:1. Két perccel később már vezethettek volna az olaszok, Mandragora puskázott el egy ziccert.

A 70. perc környékére végre lendületessé vált a játék, mintha mindkét csapat rádöbbent volna, hogy nagy a tét… A 81. percben Souček fejesét szép vetődéssel védte Terraciano, a túloldalon a 88. percben Amrabat egy távoli lövéssel tesztelte Areolát.

Amikor már mindenki készült a hosszabbításra, Paquetá gyönyörűen szöktette Bowent, a West Ham angol válogatott szélsője pedig nem hibázta el a ziccert – 1:2.

Az utolsó két-három perc nyomását kibírta a West Ham, így a kalapácsosok 1965 után szereztek ismét trófeát nemzetközi szinten.

Gólszerzők: Bonaventura (67.), ill. Benrahma (62., 11-esből), Bowen (90.)

Eden Arena, Prága, 19 000 néző

Játékvezető: Del Cerro Grande (spanyol)

Sárga lap: Mandragora, Milenkovics, Amrabat, ill. Benrahma, Aguerd

FIORENTINA: Terraciano–Dodo, Milenkovics, Ranieri (84. Igor), Biraghi–Mandragora (90+3. Barák), Amrabat–Gonzalez, Bonaventura, Kouamé (62. Saponara)–Jovics (46. Cabral)

WEST HAM: Areola–Coufal, Aguerd, Zouma (61. Kehrer), Emerson–Rice, Souček–Bowen, Paquetá, Benrahma (76. Fornals)–Antonio (90+4. Ogbonna)

Fiorentina–West Ham 1:2 (0:0)

Read More

Post Comment