Search by category:
Egyéb kategória

Díjazták Felvidék legtehetségesebb diákcsoportjait

Díjazták Felvidék legtehetségesebb diákcsoportjait

Kürthy Judit

2023. 06. 07., sze – 20:19

Nagymegyer |

Kedd délelőtt tartotta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a VIII. Felvidéki Tehetségnapot, melynek helyszínéül idén a nagymegyeri Corvin Mátyás Művelődési Központot választotta a vezetőség, ugyanis a versenyben induló legeredményesebb csoportok Szlovákia nyugati részén működnek.

Idén csoportokat díjazott a nyolc fős zsűri, akik nagyon szigorú feltételeket szabtak az indulóknak.

„Egyik évben egyéneket, a következőben pedig csoportokat díjazunk. Idén összesen 36 csapatot javasoltak a pályázaton a magyar tannyelvű közoktatási intézmények és ebből a legkiemelkedőbbeket díjaztuk, pontosan 11-et. Az indulás feltétele az volt, hogy 2021/2022-es és a 2022/2023-as tanévben, országos vagy nemzetközi szintű versenyben két alkalommal is az első három helyezettnek kellett lenniük”

– mondta el az Új Szónak Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

„Én magam több 30 évig álltam a katedrán, sok tehetséggel foglalkoztam, rengeteg szavalóm volt, akikkel gyakran eljutottunk országos és nemzetközi versenyekre is. Nagyon közel állnak hozzám a tehetségek és mindig sajog a szívem, amikor a szigorú kritériumok miatt egyes csoportokat nem tudunk értékelni”

– tette hozzá.

 

A VIII. Felvidéki Tehetségnap díjátadóján megtelt a nagymegyeri művelődési központ nagyterme diákcsoportokkal, büszke szülőkkel és mentorokkal, tanárokkal. Fekete Irén ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy a tehetségápolásnál nagyon fontos a támogató és megtartó környezet.

„Egy tehetség gyakran a saját útját szeretné járni, ekkor érkezik el a bölcsesség ideje. A mentorok tapasztalatainak gazdag tárházában erre is van megoldás. A fiatalnak tanácsos meghallgatnia az észrevételeket, hiszen a mentor rendelkezik azzal a képességgel, amely a siker kulcsa lehet. Melyek a hozzáértés, a szakmaiság, a széles rálátás és a gyakorlati tapasztalat. Ezekkel a mentoralt ifjú kora miatt nem rendelkezhet”

– méltatta a beszédében a tehetségeket felkaroló mentorok munkáját. Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere is szólt a jelenlévőkhöz, aki kiemelte, hogy nem akkor kell meglátni egy gyermekben a tehetséget, amikor már kész van, hanem akkor, amikor még csak egy kicsi látszik belőle. A polgármester után a helyi Janiga József Művészeti Alapiskola pedagógusai következtek, akik Havasi Balázs: Szülőföldemen című művét adták elő. A tehetségnap rendezésében már hagyománnyá vált, hogy minden alkalommal beillesztenek egy tematikus előadást a programpontok közé. Most sem volt másként, idén Vida Gergő egyetemi adjunktus beszélt a tehetség ambivalens természetéről, s próbálta kutatási eredményekkel, ábrákkal illusztrálni a mentorálás, a tehetség, és a kreativitás fogalmait. Elmondta, hogy a tehetség nem mérhető, ahogy a kreativitás sem, ezért a hagyományos oktatási rendszerben ez sokszor hibafaktorként van jelen egy gyermek életében, ami miatt sok tehetséges fiatalt tanulási zavarokkal diagnosztizálnak. Másképp gondolkodásuk miatt gyakran van kudarcélményük és ütköznek akadályokba az iskolában. Egy mentor feladata a tehetség felismerése, gondozása és megtartása. Alan Mathison Turing, a modern számítástechnika megalapítóját és Pablo Picasso festőművész példáját hozta fel, akiket a maguk korában nem értettek meg, mégis a történelem meghatározó alakjaivá váltak. Vida Gergő után Pomichal Krisztián érkezett a pódiumra, a Dunaszerdahelyen megnyíló, a 2023/2024-es tanévben első évfolyamukat indító Mathias Corvinus Collegium új igazgatója, aki elmondta, hogy intézményükben a tehetséggondozásé lesz a főszerep.

A beszédeket követően egy rövid szünet után átadták a díjakat. Több kategóriában mérettettek meg a csapatok, a természettudományok, társadalomtudomány, előadóművészet, magyar nyelv és irodalom, valamint sport és mozgáskultúra területén. Egy oktatási intézmény kategóriánként legfeljebb egy csoportot jelölhetett. A társadalomtudományok kategóriában a komáromi Selye János Gimnázium Csodaszarvasok csapata és a pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnázium DunaStar diákvállalkozása nyert. A természettudományokban a Királyhelmeci Gimnázium Roboys és Rubicon csapatai, valamint a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola Dobósok csapata, a Vezekényi Magyar Tannyelvű Alapiskola Vechas csapata és a komáromi Selye János Gimnázium GHS csapata bizonyult a legjobbnak. Előadóművészet kategóriában a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola két tánccsoportja a Kis Megyer és Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes és az Ógyallai Művészeti Alapiskola FMDC tánccsoportja nyert. Magyar nyelv és irodalom kategóriában két csoportot díjaztak, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda Katedrás lányok nevű csapatát és a komáromi Selye János Gimnáziumból a Lányok csapatát. A sport és mozgáskultúra kategória győztese a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola Rumba floorball csapata lett.

 

A 2023-as év Tehetség Nagykövete díjat a Kupec család kapta. Hack László, az SZMPSZ alelnöke méltatta ünnepi beszédében a család tagjait és kihangsúlyozta a néptáncos és pedagógiai életművük a régióra gyakorolt óriási jelentőségét.

„Kupec Mihály 6 évvel ezelőtt létrehozta a Kassa megye néptáncosainak ernyőszervezetét. Kupec Mihály és felesége, Andrea több évtizedes munkájával, közösségszervező tevékenységével nem csak Nagyida, de az egész felvidéki magyarság képviselőivé tette az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttest. Nem csak közösséget, hanem egy otthont is álmodtak a tánccsoportnak. 2019. augusztusában birtokba vehették az Ilosvai Házat, egy népi hagyományokat őrző kulturális központot szálláshelyekkel, faluházzal, múzeummal, kézműves szobákkal és közösségi teremmel. Mostanra a művészeti munka valóságos bástyája lett Nagyida. A házaspár szárnyai alatt pedig Kárpát-medencei szinten elismert néptáncműhellyé vált az Ilosvai”

– emelte ki Hack László. Kupec Mihály feleségével és lányával, Kupec Zsófiával érkezett a díjátadó ünnepségre. Köszönetük jeléül egy közös táncot mutattak be a közönség előtt.

A győztes intézmények és a nyertesek nevei

Selye János Gimnázium, Komárom         
Csodaszarvasok

Felkészítő: Elek József
A csapat tagjai: Kajan Dóra, Molnár Vivien, Szalai Adrián, Tóth Ákos

Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony   
DunaStar – diákvállalkozás

Felkészítő: Bitter Margit, Barczi Anikó
A csapat tagjai: Kopják Ádám, Kiss Bálint Béla, Gróf Virág, Csiba Kamilla

Gimnázium Királyhelmec 
Roboys, Rubikon

Felkészítő: Dobos Gábor
A csapat tagjai: Tarcali Sándor Domonkos, Sohajda Ákos, Dobos Emma, Tóth Áron

Dobó István Alapiskola, Nagyszelmenc 
Dobósok

Felkészítő: Berczik Erzsébet, Kerékgyártó Diana, Bertics Denisza, Kaszonyi Dóra
A csapat tagjai: Bertics Boglárka, Jakab Eszter, Markó Vivien, Jónás Ákos

Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Vezekény
Vechas

Felkészítő: Karácsony Ildikó, Ozsváth Ildikó
A csapat tagjai: Énekes Liza, Jakócs Sámuel,  Čeňánsky Vanesa, Álló Amanda

Selye János Gimnázium, Komárom  
Team GHSat

Felkészítő: Hevesi Anikó
A csapat tagjai: Szabó Bence, Doncs Zsombor, Molnár Ferenc, Dóczé Dávid, Juhász Barnabás, Ferenczi Bence

Janiga József Művészeti Alapiskola, Nagymegyer
Kis Megyer és Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes

Felkészítő: Mészáros Magdaléna
A csapat tagjai: Prémusz Lara, Száraz Eszter, Varga Dóra, Zsoldos Viktória, Ábrahám Tamás, Dobsa Sára Csenge, Soóky Luca, Varga Réka, Csémi Dávid, Csémi Eszter, Csémi Nóra, Kopsa Boglárka, Šiška Zea, Zsidó Leila,Bowles Míla Mária,Tóth Jázmin, Pál Jázmin Natália, Mikulová Miroslava, Wagner Emma Elizabeth, Kórósi Virág, Varga Csenge, Krajcsirik Viktória, Csémi Máté, Kopsa Zoltán, Madi Marika, Bors Gyula, Lajtos Rebeka, Méhes Lana, Mészáros Emma, Moravecz Boglárka

Művészeti Alapiskola, Ógyalla  
FMDC

Felkészítő: Tárnok Chudá Fatima
A csapat tagjai: Czibor Lea, Bakulár Emília, Bencsík Regina, Szalay Sára, Sinka Csenge, Peredy Abigél, Hámori Diána, Horváth Lisa, Horváth Lara, Hovany Dóra, Bencsik Jázmin, Dékány Dóra, Kaderábek Liliána, Gábor Jázmin, Rakús Nikoletta, Zalaba Margaréta, Pluhár Anna Regina, Váczy Dóra, Deák Attila, Jalsovszki Csenge

Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda, Ógyalla 
Katedrás lányok

Felkészítő: Bagin Tünde
Fekeč Angelika, Lebó Klaudia, Lebó Nikoleta

Vámbéry Ármin Alapiskola  Dunaszerdahely
Rumba floorball

Felkészítő: Kálmán Miklós
A csapat tagjai: Kovács Adél, Hájos Nina, Darnay Dorina, Szunyog Réka, Adiaba Bondoa Berill, Mészáros Mira, Zalka Liza, Kálmán Fanni, Neilinger Eszter, Forró Zsóka, Németh Sofia, Marfushin Hanifah, Nagy Laura, Zsákovics Dorka, Kováč Mária, Nagy Lilla

Selye János Gimnázium
Felkészítő: Spátay Adrianna
A csapat tagjai: Adamek Bianka, Borvák Barbara, Búzás Eszter, Slezák Dóra
 

Read More

Post Comment