Search by category:
Egyéb kategória

37 pontban vádolják Donald Trumpot – a fürdőszobájában tárolta a titkosított dokumentumokat

37 pontban vádolják Donald Trumpot – a fürdőszobájában tárolta a titkosított dokumentumokat

Csóka Zsófi

2023. 06. 10., szo – 13:14

Akár 10 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

Donald Trump volt amerikai elnököt 37 pontban vádolják, miután titkosított dokumentumokat tárolt a házában, ezzel megszegve az 1917-es Kémtörvényt.. A vád szerint az érzékeny információk nem megfelelő kezelése veszélyeztethette az Egyesült Államok nemzetbiztonságát – írja a BBC.

A volt elnököt összesen hét bűncselekmény-kategóriában vádolják: ilyen a honvédelmi információk szándékos megőrzése is, amely a kémtörvény hatálya alá tartozik, és tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Trump a tervek szerint jövő kedden, a 77. születésnapja előtti napon áll először a bíróság előtt Miamiban. A volt elnök az értintett dokumentumokat illegálisan tulajdonította el, amikor 2021 januárjában elhagyta a Fehér Házat. A szövetségi nyomozók egy évvel ezelőtt 13 000 dokumentumot foglaltak le Trump Mar-a-Lago-i rezidenciájáról, melyek közül 100 titkosított volt.

A vád szerint a dokumentumok kényes katonai titkokat is tartalmaztak, és Trump állítólag egy illetéktelen személynek is megmutatott egy dokumentumot, amely egy másik ország „megtámadási tervét” tartalmazta.

A vád szerint a minősített dokumentumokat a nyilvános rendezvények helyszínéül szolgáló helyiségekben tartotta.

A volt elnök elleni vádemelés példátlan az Egyesült Államok történelmében. Trump és szövetségesei politikai megtorlásnak nevezték az ügyet Joe Biden demokrata elnök ellen. Biden tartózkodik az ügyben.

A per nem akadályozza meg Trumpot abban, hogy kampányoljon vagy elnöki tisztséget töltsön be, ha 2024 novemberében újraválasztják. A jogi szakértők szerint a per az elnöki eskü letételében sem akadályozza Trumpot – még akkor sem, ha elítélik és börtönbe kerül.

Read More

Post Comment