Search by category:
Egyéb kategória

Justin Trudeau jelentős katonai támogatási csomagot jelentett be Ukrajnának

Justin Trudeau jelentős katonai támogatási csomagot jelentett be Ukrajnának

Mészáros Richárd

2023. 06. 10., szo – 19:18

Kanada 375 millió dolláros katonai támogatást nyújt Ukrajnának, és ukrán vadászpilóták képzésében is részt vesz – közölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök előre be nem jelentett szombati kijevi látogatásán.

A kanadai kormányfő azt is elmondta a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös kijevi sajtótájékoztatóján, hogy Kanada elkobozta azt az orosz tulajdonú Antonov teherszállító repülőgépet, amely tavaly szállt le Kanadában, és Ottawa megkezdte a légi jármű átadását Ukrajnának.

Trudeau kijevi látogatása során leszögezte: a dél-ukrajnai Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása és az azt követő áradás az orosz katonai megszállás „közvetlen következménye” volt.

„Mindannyian láttuk, milyen károkat okozott a vízerőmű gátjának elpusztítása… Ez az Oroszország által kezdett háború közvetlen következménye” – mondta, de nem állította kifejezetten, hogy Moszkva lenne közvetlenül felelős a robbantásért, amelyben összeomlott a Dnyeper-folyón épített vízerőmű gátja.

Trudeau bejelentette, hogy Kanada az árvízkárok enyhítésére 10 millió dolláros gyorssegélyt nyújt Ukrajnának, és további 375 millió dollár értékű katonai felszerelést juttat el Kijevnek az ukrán katonai ellentámadás támogatása érdekében.

„Emellett a mai napon bejelentem, hogy Kanada részt vesz az ukrán vadászpilóták többnemzetiségű keretek között megvalósuló képzésében, valamint Ukrajna vadászrepülőgép-programjának támogatásában” – jelentette be a kanadai kormányfő.

Read More

Post Comment