Search by category:
Egyéb kategória

Kezdődik a komáromi Jókai Napok

Kezdődik a komáromi Jókai Napok

Havran Kati

2023. 06. 12., h – 13:30

A szlovákiai magyar amatőr színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválját 58. alkalommal rendezik meg: holnap kezdődik és szombatig tart a Jókai Napok Komáromban.

A pandémia miatti kényszerszünetet követő tavalyi évad jóval szerényebb volt, mint ahogy azt a járvány előtti időszakban megszokhattuk. Jó hír, hogy úgy néz ki, a rendezvény kezd visszatérni a régi kerékvágásba, hiszen jóval több csoport jelentkezett be, mint tavaly, miközben a kísérőprogramok mennyiségét és minőségét illetően sem lehet okunk panaszra.

Kedden este az ünnepélyes megnyitót követően máris két csoport mutatkozik be, egyikük a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja (felkészítőik Mészáros Andrea és Tari Eszter), akik egy mesejátékot adnak elő, majd a komáromi MEG+intszéplesz Diákszínpadot láthatjuk (előadásukat Miklós László és Tóth Gábor rendezte). Az utóbbiak produkciójának érdekessége, hogy legfeljebb 50 főben határozták meg a nézők számát, ezért több alkalommal játsszák majd. Aki tehát szeretné megnézni az előadást, szükséges regisztrálnia.

Szerdán a kassai KGSzT Diákszínpad mesejátékát nézhetjük meg (Bodon Andrea a felkészítőjük), majd a komáromi GIMISz Diákszínpad Shakespeare-adaptációját láthatjuk (a csoportot Bajkai Csengel Mónika vezeti). A füleki Apropó Diákszínpad csütörtökön mutatkozik be Kalokagátha című előadásával (melyet Szvorák Zsuzsa rendezett). Érdekesség, hogy idén Budapestről is érkeznek színjátszók: a Vertigo Szlovák Színház és a Budapesti Szlovák Gimnázium és Kollégium színjátszó köre „kétnyelvű happening” címkével jelölik az előadásukat (melyet Jókai Ági rendezett).

Pénteken a VISZTA, a komáromi Vidám Iparisták Színjátszó Társulata zárja a diákszínjátszók programját Saint-Exupéry Kis hercegével (Eva Kossárová rendezésében). A pozsonyi PoSzATa csoport Philip K. Dick Az akasztott idegen című novellaadaptációt vitte színre (Szénási Levente és Kulich Tibor rendezésében), a dunaszerdahelyi Fókusz Kamaraszínpad először Moskát Anita Gumicukorszívét (Kuklis Katalin rendezésében), majd a hormON (avagy a szerelem biokémiája) című előadást játssza (Kuklis Katalin és Béhr Márton rendezése), végül pedig a Füleki Zsákszínház a Spiró György Kvartettje alapján készült Négyesben című produkcióját adja elő (Mázik István rendezése).

A seregszemlét szombaton értékelik ki, ezen a napon kísérőprogramként még három előadást láthatnak az érdeklődők: a pozsonyi színművészetisekből álló TREPP Színházi Platform „Oly korban éltem én” című tantermi előadását, a Jókai Színház társulatának előadásában a Woyzecket, este pedig Ivan Bukovčan drámáját, melyet szintén a TREPP ad elő.

Read More

Post Comment