Search by category:
Egyéb kategória

Kiderült, hol épülhet új kórház az uniós helyreállítási alap támogatásaiból

Kiderült, hol épülhet új kórház az uniós helyreállítási alap támogatásaiból

Bugár Anna

2023. 06. 13., k – 17:30

Pozsony |

„A legjobban előkészített kórházprojektek ma új esélyt kaptak” – jelentette ki Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettes, miután a kormány jóváhagyta, hogy a rázsochyi helyett a turócszentmártoni és besztercebányai kórházak épülnek meg a helyreállítási tervből.

Vašáková hangsúlyozta, a fő szempont az volt, melyik projekteket tudják kivitelezni a helyreállítási terv keretein belül. „Nem arról volt szó, melyik projektre van legnagyobb szüksége Szlovákiának” – szögezte le azzal, három fő paramétert vettek figyelembe a döntésnél: az időt, a fekvőhelyek számát és a költségvetést. Emlékeztetett, a helyreállítási alap anyagi forrásainak lehívásához 2026 másik felére mindkét kórházat szerkezetkész állapotba kell hozni. Az uniós támogatásból felépített intézményekben tehát 2026-ban még biztosan nem fognak gyógyítani, Michal Palkovič egészségügyi miniszter szerint 2028-ra sikerülhet befejezni a turócszentmártoni kórház építését.

Vašáková és Palkovič június elején jelentették be, hogy rázsochyi kórház tervének uniós forrásból történő megvalósítása kifutott az időből, és ideje váltani az alternatív megoldásra – a pozsonyi szuperkórház felépítésére szánt EU-s pénzt más pályázatokra kell fordítani. „Nem vagyunk közömbösek a projekt sorsa iránt” – jelentette ki az egészségügyi miniszter azzal, a behozhatatlan késések miatt kénytelenek voltak aktiválni a B tervet. Azt ígéri, a rázsochyi kórházat az állami költségvetésből finanszírozzák majd, a minisztériumban azonban ugyanolyan tempóban folytatják a munkát, mintha a helyreállítási terv szerint mennének.

A helyreállítási alap pénzeszközeinek elosztásáról Eduard Heger kormánya tavaly júliusban döntött – több mint 280 millió eurót szántak a fővárosi kórházra, a turócszentmártoni kórházat pedig körülbelül 330 millió euróból építették volna fel. Utóbbi esetében az összeg nem változik, továbbra is nagyjából 330 millió euróval számol a szaktárca, amiből 73 milliót az állami büdzséből kell biztosítani.

Martina Antošová projektvezető a TASR hírügynökségnek azt nyilatkozta, legkésőbb augusztus végéig a teljes kivitelezésre új pályázatot írnak ki. „Az építési időszakot 12 hónappal meghosszabbítottuk. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek nagyjából 48 hónapjuk lesz a projekt befejezésére az átadás és használatbavételi eljárást leszámítva. Erre még legalább hat hónapot hagytunk magunknak, így a határidőt 2028-ra toltuk ki” – mondta.

A kormány képviselői az Európai Bizottsággal arról is tárgyaltak, hogy a tervekkel ellentétben a turócszentmártoni kórház nem készül el teljesen 2026-ra –csak a „shell & core” szakaszig jut, ami nagyjából a nyersépítési fokozatnak felel meg. Palkovič hangsúlyozta, nemcsak vázakat szeretnének maguk után hagyni, a helyreállítási alapból szerkezetkész állapotba tudják hozni az épületet, a cél azonban az, hogy működőképessé váljon a kórház, amit az állami költségvetés és uniós források kombinációjával lehet elérni. A turócszentmártoni projekttel az volt a fő probléma, hogy a megadott határidőn belül senki nem nyújtott be versenypályázatot a kivitelezésre.

A hétfői kormányülés után Palkovič elmondta, a besztercebányai kórház egy részét lebontják, egy teljesen új részt pedig megépítenek. Hozzátette, a bontás idejére logisztikai projektet dolgoznak ki a betegek átirányításának és az egészségügyi ellátás megszervezése érdekében. A kormány által elfogadott dokumentum szerint összesen közel 370 millió eurós projektről van szó (áfa nélkül) – 354 milliót a helyreállítási alapból, 14,6 millió eurót pedig az állami költségvetésből különítenek el. Az új intézményben a tervek szerint 771 fekvőhely és 76 intenzív ellátásra alkalmas ágy lesz. Vašáková kiemelte, a projekthez egy tanulmány is készült, melyben a kivitelezhetőséget vizsgálták. Ezt az anyagot a pénzügyminisztérium Érték a Pénzért (ÚHP) nevű elemzőosztálya is véleményezte, és javasolta a projekt folytatását.

Read More

Post Comment