Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová megbízta az Ódor-kabinetet az ország vezetésével az új kormány megalakulásáig

Čaputová megbízta az Ódor-kabinetet az ország vezetésével az új kormány megalakulásáig

Kulcsár Péter

2023. 06. 15., cs – 15:17

Az Ódor-kabinet korlátozott hatáskörrel fogja vezetni az országot a szeptemberi előre hozott parlamenti választás után létrejövő új kormány megalakulásáig.

Zuzana Čaputová államfő azután menesztette a hivatalnokkormány elnökét, hogy a parlament nem szavazta meg a kabinet programnyilatkozatát, egyúttal megbízta Ódor Lajos kormányfőt az ország vezetésével mindaddig, amíg fel nem áll az új kormány.

A szakértői kabinetnek a parlamentben jelen lévő 136 képviselő közül mindössze 34 szavazott bizalmat, 43-an ellenezték az Ódor-kormány programnyilatkozatát.

A szavazás során 54-en tartózkodtak, öten pedig nem adták le voksukat.

Az államfő éretlen magatartásnak nevezte, hogy a képviselők többsége meggyőző, tényszerű érvek nélkül nem volt hajlandó bizalmat szavazni a szakértői kormánynak. Kijelentette, hogy a hivatalnokkormány megalakítása volt az egyetlen alkotmányos lehetőség arra, hogy Szlovákiát felkészítsék az előre hozott választásra, miután a parlament megvonta a bizalmat Eduard Heger (Demokraták) kormányától.

A miniszterelnököt nem lepte meg a bizalmi szavazás eredménye, elmondása szerint a kormány programnyilatkozatának elutasítása ellenére a kabinet még korlátozott hatáskörrel is megpróbálja teljesíteni a benne megfogalmazott pontokat.

Read More

Post Comment