Search by category:
Egyéb kategória

Civilek sérültek meg a Kijevet és környékét ért orosz rakétatámadásban

Civilek sérültek meg a Kijevet és környékét ért orosz rakétatámadásban

Mészáros Richárd

2023. 06. 16., p – 17:25

Családi házak rongálódtak meg, és helyi lakosok szenvedtek sérüléseket a pénteki újabb nagyszabású orosz rakétatámadásban – közölte Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök a Telegramon.

A tisztségviselő tájékoztatása szerint a főváros környékén egy településen két kisgyermek és egy idős asszony sérült meg a robbanás okozta lökéshullám következtében. A Kijev megyei ügyészség arról adott hírt, hogy egy 82 éves nő és egy autó sofőrje sérült meg. A katasztrófavédelmi szolgálat úgy tudja, hogy két felnőtt és egy gyermek szenvedett sérüléseket.

Nyebitov azt is közölte, hogy több mint harminc lakóházban keletkeztek károk a régióban.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal épít bizalmat, hogy hetek óta a legnagyobb rakétatámadást indítja Kijev ellen, éppen akkor, amikor afrikai vezetők látogatnak fővárosunkba” – reagált a történtekre Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren. Szavai szerint a rakétákkal Oroszország azt üzente Afrikának, „hogy nem békét, hanem még több háborút akar”.

Az ukrán állami határőrszolgálat sajtóosztálya közben videofelvételt tett közzé az interneten, amelyen újonnan érkezett orosz katonákat ártalmatlanítottak a Donyeck megyei Bahmutnál az ott szolgálatot teljesítő határőrök. A közlés szerint nyolc orosz katona meghalt, hat pedig megsebesült.

A dél-ukrajnai Herszon megye ügyészsége arról számolt be, hogy délután az orosz erők a megyeszékhely, Herszon lakóövezetére nyitottak ágyútüzet, eltaláltak egy egészségügyi és egy oktatási intézményt, valamint egy többszintes lakóépületet is. A támadásban az eddigi adatok szerint hat  lakos sérült meg.

Az ukrán kormány pénteki ülésén úgy határozott, hogy 560 millió hrivnyát különítenek el a kahovkai vízerőmű felrobbanása következtében keletkezett árvíz károsultjainak egyszeri segély kifizetésére. Ezt Denisz Smihal miniszterelnök jelentette be.

Tájékoztatása szerint az áldozatok egyszeri, ötezer hrivnya összegű állami segélyben részesülnek. Ezen túlmenően a kormány 980 millió hrivnyát különített el a fegyveres agresszió következményeinek felszámolására szolgáló alapból, hogy kártérítést fizessen a herszoni régióban az árvízben megrongálódott vagy megsemmisült házakért, további 6,6 milliárd hrivnyát pedig több mint 150 projekt megvalósítására Ukrajna nyolc régiójában, főként iskolák, óvodák, kórházak, lakóépületek javítására és építésére, a vízellátás biztosítására, egyebek mellett artézi kutak fúrásával, valamint a csatornahálózat és a fűtési hálózatok karbantartására.

„További 4,4 milliárd hrivnya támogatást küldünk a helyi önkormányzatoknak szociális, kulturális, lakó- és kommunális létesítmények tervezésére, helyreállítására, építésére és korszerűsítésére. Ebből csaknem 460 millió hrivnyát kap Herszon és több mint 190 milliót Mikolajiv megye” – tette hozzá a kormányfő.

Read More

Post Comment