Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini nem lépne koalícióra a Smerrel és a Republikával

Pellegrini nem lépne koalícióra a Smerrel és a Republikával

Mészáros Richárd

2023. 06. 18., v – 12:33

Peter Pellegrini nem lenne egy olyan kormány része, amely kizárólag a Smer és a Hlas képviselőiből áll – jelentette ki a Hlas elnöke a TA3 V politike című műsorában vasárnap. 

Pellegrini emlékeztetett, a Hlas megállapodott, hogy nem lépnek koalícióra a szélsőséges politikára alapozó pártokkal, valamint azokkal sem, amelyek megkérdőjelezik Szlovákia külpolitikai irányultságát. 

Pellegrini szerint maga a Republika döntött úgy, hogy nem lesz a Hlas partnere, amikor azt hangoztatta, hogy Szlovákiának ki kellene lépnie a NATO-ból. Hozzátette, a Hlas nemcsak a szélsőséges ideológiát képviselő pártokat zárja ki a választás utáni esetleges együttműködésből, hanem azokat a pártokat is, amelyek együttműködnének velük, ezzel pedig legitimizálják őket. „Ezért, ha a Smer nagyon együtt szeretne működni a Republikával, és csak ez az egyetlen lehetőség lenne, hogy a Smerrel és a Republikával alakítsunk kormányt, a Hlas nem csatlakozna” – hangsúlyozta.

Vitapartnere, Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke volt, aki ismételten kizárt bármilyen együttműködést a szélsőségesekkel. „Nemhogy csak az együttműködés nem jöhet szóba, de egyenesen fenyegetésnek tartjuk őket a demokráciára nézve” – mondta Šimečka. Úgy véli, mindent el kell követni annak érdekében, hogy a Smer ne lépjen koalícióra a Republikával, ez ugyanis Szlovákia nemzetközi elszigetelődését kockáztatná.

A két képviselő meg van győződve arról, hogy a szeptemberben tartott előre hozott választás tisztességes és átlátható lesz, ezért bírálták azokat a politikusokat, akik megkérdőjelezik a választás legitimitását, és egy esetleges külső befolyás benyomását keltik.

Mindketten egyetértettek abban, hogy nem zárható ki, hogy a parlament a nyáron is összeüljön.

Egyik képviselő se kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, vajon Zuzana Čaputová ismét jelölteti-e magát államfőnek. Amennyiben Ivan Korčok indulna az államfőválasztáson, a Hlas nem támogatná őt.

(TASR)

Read More

Post Comment