Search by category:
Egyéb kategória

600 kilométernyi túravonal és csónakázás várja a Tátrában a nyári szezonban érkező turistákat

600 kilométernyi túravonal és csónakázás várja a Tátrában a nyári szezonban érkező turistákat

Mészáros Richárd

2023. 06. 22., cs – 10:40

Magas-Tátra |

Múlt hét szerdán ért véget a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) a szezonális zárlat. A hét és fél hónapos téli szünet után a látogatók ismét használhatják az összes kijelölt túraútvonalat, beleértve a magashegyi nyergeken át, illetve a csúcsokra vezető ösvényeket. A nyári szezonban a Csorba-tavi csónakázás is újraindult, melyet immár 17. alkalommal nyitottak meg az 1700 méter tengerszint feletti magasságban található tengerszem vízfelszínén.

A nyári turistaszezon megnyitásával mintegy 600 kilométernyi túraösvénynek örülhetnek a hegymászás és a túrázás szerelmesei. Mivel a Tátrában még nem lépett életbe az új látogatási szabályzat, az idei nyári szezonban a jelenleg is érvényben lévő „régi” szabályok szerint kell igazodni. Ahogy azt a TANAP honlapján közzétett közleményből megtudtuk, a nemzeti park szakemberei azt remélték, hogy az új látogatói szabályzat már idén nyáron hatályba lép, azonban az érintett szervekkel folytatott tárgyalások során számos igény merült fel a szöveges és a grafikai részek módosítására.

„A módosítások az Eperjesi Kerületi Hivatal és a Szlovák Hegymászó Szövetség (JAMES) javaslataiból erednek. Az elfogadható észrevételeket beépítjük a látogatói szabályzat tervezetébe, és részben aktualizáljuk a tartalmat”

– írja a TANAP közleményében Peter Spitzkopf, a Tátrai Nemzeti Park igazgatóhelyettese. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a látogatók az idei nyári szezonban a jelenleg érvényben lévő szabályokat követik, amelyeket a kerületi hivatal rendeletei határoznak meg. A 2017. évi fenntartott helyek listája nagyjából megegyezik az eredeti látogatási szabályzat alapvető szabályaival, a szezonális zárlatról szóló határozat pedig átvette a TANAP területén található kiválasztott túraútvonalak szezonális zárlatának kialakult rendszerét. Eszerint a szezonális zárlat a legtöbb helyen, ahol ez a korlátozás érvényes, június 14-én ért véget, az egyetlen kivétel a piros jelzésű túraútvonal a Juráňová-völgy torkolatától az Umrlá-nyeregig tartó szakaszon a Nyugati-Tátrában, ahol a látogatóknak november 1-től április 30-ig kell zárlatra számítaniuk. Az intézkedés oka a ritka növény- és állatfajok védelme, amelyek ebben az időszakban különösen érzékenyek az emberi tevékenységekből eredő beavatkozásokra.

Kidőlt fák

Június közepétől a turisták a Tátrai Nemzeti Parkban hét és fél hónapos szünet után ismét több mint hatszáz kilométernyi kijelölt túraútvonalat járhatnak be, egyes szakaszokon azonban bizonyos korlátozásokkal kell számolniuk. Jelenleg járhatatlan a Jamnícka-völgy, ahol a túraútvonalat kidőlt fák zárják el.

„A Liptovská Kokava település önkénteseinek sikerült azt részben járhatóvá tenniük, de mivel teljes egészében még nem járható az eredeti útvonal, úgy döntöttünk, hogy ez az ösvény továbbra is zárva marad a látogatók előtt”

– figyelmeztet Spitzkopf. A Zöld Pleso völgyébe látogatóknak azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy a Zöld-tó völgyében található menedékházhoz vezető híd cseréje miatt a piros és sárga jelzésű túraútvonal továbbra is korlátozott. Befejezését jövő hétre tervezik, de igazból minden az időjárástól függ. Az elmúlt napokban megtisztították a Tichá-völgyben a lavinák által betemetett túraútvonalat, most pedig a Kôprová-völgy megtisztításán dolgoznak, ahol a Krížná felől érkező lavina a Kmet’ov-vízesés közelében letörte a fákat. A TANAP közleményéből az is kiderült, hogy más településeken is dolgoznak az erős szél által kidöntött fák eltávolításán, és a hó súlya alatt letört útjelző táblákat, a sérült menedékházakat, a pihenőhelyeket és a hidakat is folyamatosan javítják. A Tátrai Nemzeti Park igazgatósága Szepesmegyer (Spišská Magura) területén a túraútvonalak jelölésének egy részét is biztosítja, de további hidak, a túraútvonalak mentén lévő fából készült korlátok, információs táblák, padok, menedékhelyek és a túraútvonalak burkolatának javítását is tervezi. A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság a turisztikai szezonban tervezett korlátozásokról a www.tanap.sk honlapján, illetve közösségi oldaluk segítségével is tájékoztat, nem utolsó sorban pedig közvetlenül a helyszínen is figyelmezteti a látogatókat.

Évszázados hagyomány

A téli szezon befejeztével ismét vízre bocsátották a csónakokat a Csorba-tó vízfelszínén, azonban a helyi önkormányzat és a helyi turisztikai szervezetek arra kérik a látogatókat, hogy lehetőség szerint hagyják az autójukat a hegyek lábánál, és a tátrai vonatokkal, autóbuszokkal vagy az úgynevezett „Zubačka” vonatokkal menjenek fel hozzájuk. A tátrai közúti közlekedést ugyanis az idei nyár folyamán az egyik fő útvonal felújítása is nehezíti majd. A Csorba-tavi csónakázás egyébként a régió egyik legkeresettebb attrakciója, melyet immár 17. alkalommal indítottak el a tó vízfelszínén. Összesen 22 csónak áll a látogatók rendelkezésére, köztük egy esküvői csónak. „A szezonban körülbelül 6000-szer bocsátjuk a csónakokat a vízre mintegy 17-20 ezer utassal. Legalább szeptember végéig, megfelelő időjárási körülmények esetén pedig akár októberben is hajózhatunk” – mondta a két héttel ezelőtti ünnepélyes megnyitó során Lukáš Brodanský, a Magas-Tátra üdülőközpont igazgatója.

Read More

Post Comment