Search by category:
Egyéb kategória

Női kosár-Eb: Elődöntőben a magyar válogatott

Női kosár-Eb: Elődöntőben a magyar válogatott

Orosky Tamás

2023. 06. 22., cs – 15:25

Tetemes előnyt leadva végül drámai hajrában győzött 62:61-re a magyar válogatott Csehország ellen a női kosárlabda-Európa-bajnokság első negyeddöntőjében.

Magyarország csoportgyőztesként három szünnap után várhatta a tegnap kora délutáni negyeddöntőt, míg a csehek egy Görögország elleni, az utolsó pillanatig kiélezett meccsen vívták ki a legjobb nyolc közé jutást. Korábban a csoportjukban nagy zakót kapták a belgáktól, de az olaszokat és Izraelt le tudták gyűrni.

Rosszul kezdődött a meccs a magyar válogatott számára, a csehek 6:0-ra vezettek a 4. percben, de a folytatásban ők sem villogtak. Mindkét oldalon sok hibát és nagyon gyenge dobószázalékot jegyezhettünk fel, nem véletlenül állt az eredményjelzőn vérszegény 7:11 az első tíz perc után. A második negyedben sem javultak fel a csapatok, ritkák voltak a szép momentumok – talán egy gyors triplaváltást lehet említeni, amivel a magyarok egyenltettek, majd a csehek ismét előnybe kerültek 13:16-nál. A játékvezetők nem fújták szét a meccset, de a labdaszerzés utáni ziccerekben és a tiszta dobóhelyzetekben is kritikán aluli volt a csapatok teljesítménye. A magyar cserejátékosok azonban mindig hoztak annyi pluszt, amennyi az újbóli egyenlítéshez – majd a mérkőzésen először – a vezetés megszerzéséhez kellett (22:20). Csehország annak ellenére is hátrányban zárta az első félidőt, hogy rengeteg támadólepattanót szereztek Határ Bernadették asszisztálása mellett.

A hétpontos (29:22) félidei magyar előny gyorsan két számjegyűre nőtt. A 24. percben már 37:22 volt az állás. A cseh időkérés után megszülettek a rivális első pontjai a negyedben, de a dobószázalékuk nem javult. Ellenben Székely Norbert szövetségi kapitány csapatáé igen, és fokozatosan elléptek. A meccs akár el si dőlhetett volna ekkor, az utolsó percekben azonban több eladott labda után felzárkóztak a csehek, és viszonylag nyílttá tették az utolsó negyedet (48:39).

Hogy a fokozódó izgalmak vagy a fáradtság miatt, de újra visszaesett a játék színvonala, nagyon kevés pont született. Öt perccel a vége előtt még 54:46-ra vezetett a magyar válogatott, de gyorsan 54:53-ra változott az állás. Egy perccel a vége előtt is csak egyetlen pont volt Kiss Virágék előnye (58:57). Az eredmény 10 másodperccel a vége előtt fordult meg (60:61), az időkérés utáni magyar akciót Studer vezette. A bírói hármas hosszas videózás után visszaadta a labdát a magyaroknak 5 másodperccel a vége előtt. Dubei pedig betalált középtávolról. 62:61-nél 3,6 másodpercük maradt a cseheknek a kosárszerzésre, de a hármas kimaradt. Magyarország így 26 év után játszhat újra elődöntőt Európa-bajnokságon, sőt, az olimpiai selejtezőtornán is részt vehet.

Nem tudok mit mondani. Amennyire akartuk ezt a győzelmet, azt nem lehet szavakba foglalni. Fantasztikus érzés. Nem gondoltunk a török meccsre menet közben, amit egy ponttal veszítettünk el. Most a szerencse picit mellénk állt, de változtatni kell a jövőben, hogy közel húszról ne kerüljön veszélybe a győzelem egy-egy meccsen – nyilatkozta Dubei az M4 Sportnak. – Nem volt más választásom a végén, csak rádobni egy elzárás után. A mezszámom és a szerencseszámom 4-es, de nem akarok negyedik lenni.

A meccs játékosának a 17 pontig jutó Goree-t választották. „Büszke vagyok a lányokra. Hittünk egymásban, jó társaság vagyunk. Sok játékelem nem működött, de csapatként jók voltunk – mondta a honosított kosaras, aki nem teljesen egészségesen vállalta a játékot.

Magyarország a szombati elődöntőben a spanyol–német párharc továbbjutójával találkozik.

Read More

Post Comment