Search by category:
Egyéb kategória

Csaknem két évet töltött fizetés nélkül egy luxushotelben

Csaknem két évet töltött fizetés nélkül egy luxushotelben

Horváth Bianka

2023. 06. 23., p – 11:45

Csaknem két évet töltött fizetés nélkül az indiai Delhi egyik ötcsillagos hotelében egy férfi, a rendőrség csalás ügyében indított nyomozást – írja az MTI a The Guardian című brit napilapra hivatkozva

Egy férfi 603 éjszakát töltött fizetés nélkül az indiai Delhi egyik ötcsillagos hotelében. Sajtóértesülések szerint Ankus Dutta eredetileg egy éjszakára jelentkezett be a Roseate House hotelbe 2019. májusában, ám egészen 2021. január 22-ig ott maradt, 70 ezer fontos (30,2 millió forint) számlát hagyva maga után.

A hotel vezetősége bűnrészesség miatt a létesítmény több alkalmazottja ellen is panaszt tett. A dolgozókat azzal gyanúsítják, hogy kenőpénz ellenében a szálloda belső számítógépes rendszerét is manipulálták. Az Indian Express című indiai lap úgy tudja, a férfi számlákat hamisított azért, hogy elfedje a fennálló tartozásokat.

(mti)

Kapcsolódó cikkünk

Miközben mindenki arra panaszkodik, hogy alig tud megélni a fizetéséből, mert egyre drágább a rezsi és az élelmiszer, a jobb külföldi nyaralások szinte minden utazási irodában már május végére elfogytak…

A szlovákiai utazási irodák és ügynökségek már január-februárban arról számoltak be, hogy idén a nyaralások jobban fogynak, mint az elmúlt három évben bármikor, és ha az eladás ilyen tempóban folytatódik, akkor last minute utakra nem is nagyon lehet majd számítani. Ha igen, akkor csak bizonyos helyekre, nem annyira jó szállodákban, nem tengerre néző és többnyire csak kétágyas szobákban, pótágy elhelyezésének lehetősége nélkül. Leghamarabb a gyermekes családok számára kínált apartmanok és pótágyas szobák fogytak el, még úgy is, hogy már nem minden utazási iroda kínál ingyenes szállást a tizenkét éven aluli gyermekek számára.

Vágyunk a pihenésre

Tavalyhoz viszonyítva május végéig négyszer annyi nyaralást adtak el a Hydrotour, a Tip Travel, a CK Satur utazási irodák, de az Invia ügynökség is. Ezt egyértelműen annak tulajdonítják, hogy az emberek már nagyon vágytak az utazása, pihenésre, mondja Jiřina Ekrt Jirušková, az Invia szóvivője.

„Volt két koronavírusos év szigorú korlátozásokkal, ami sokak kedvét elvette attól, hogy utazzanak. Aztán tavaly tavasszal kirobbant a háború, az emberek megijedtek a magas üzemanyagáraktól, a bizonytalan helyzettől, hiszen nyáron még nem lehetett tudni, meddig húzódik, mivé fokozódik ez az egész. Mostanra mintha mindenki megszokta volna, hogy háború van a szomszédban, és úgy gondolja, ettől függetlenül azért élni és nyaralni kell tovább” – teszi hozzá Jiřina Ekrt Jirušková.

A hatalmas érdeklődés az utazási irodákat is meglepte. Bár számoltak azzal, hogy idén a járványügyi korlátozások megszűnésével többen kelnek útra, azt kevesen gondolták volna, hogy már az év első két hónapjában elfogy a kínálat java. Ennek több oka is lehet, elsősorban az, hogy tavaly a bizonytalan járványügyi helyzet miatt sokan az utolsó pillanatra hagyták a nyaralás vásárlását, és alig tudtak miből választani, mert az utazási irodák is kevesebb helyet foglaltak le. A másik pedig az, hogy már évek óta nem lehet különösebb last minute engedményekkel számolni, sokkal kifizetődőbb jóval korábban, vagyis first minute akcióban megvásárolni az utat, amikor még van is miből válogatni. A first minute akcióban vásárló ügyfeleknek általában nem is kellett azonnal a nyaralás teljes árát kifizetniük, ezt részletekben, vagy akár csak az indulás előtt pár nappal is megtehették.

Sokáig nem válogathatunk

Idén ugyan az év elején még volt miből válogatni, de azzal is számolni kell, hogy egy nyaralásért 20–30%-kal többet kell kifizetni, mint a koronavírus-járvány előtt. Ennek ellenére ugyanannyian keresik az utazási irodákat és ügynökségeket, mint 2019-ben, amely a külföldi turizmus szempontjából rekordévnek számított. Ezzel az eladók sem számoltak, sokan az elmúlt három év tapasztalatai alapján és az áremelkedésekre való tekintettel sokkal kevesebb szállást foglaltak le. Ezzel a külföldi utazási irodák is így lehetnek. A Hydrotour kereskedelmi igazgatója, Ivan Lazarov szerint a szállodák menedzserei gyakran hívják őket, hogy visszavásárolnák a már eladott helyeket, vagy mégsem adnak nagy értékű vásárlás esetén sem engedményt. Ilyenkor skandináv, brit vagy német ügynökségeknek adnák el a szobákat drágábban, de a szlovákiai irodák nemigen hajlandóak a viszonteladásra, hiszen így is alig tudják kielégíteni az igényeket.

Az viszont megtörténhet, hogy mire útra kelünk, az élelmiszer- és energiaárak emelkedése miatt a már kifizetett nyaralások ára is emelkedni fog. Sok külföldi szállodatulajdonos ugyanis az utolsó pillanatban módosít az all inclusive ellátás tartalmán, és a légitársaságok is jelentős mértékben emelték az árakat. A nagyobb választék mellett azért is megéri first minute akcióban megvásárolni a nyaralást, mert ez esetben az utazási irodák garantálják, hogy az nem fog változni, sok esetben pedig az úti cél vagy a dátum szabadon változtatható, esetleg 45–30 napon belül fizetség nélkül el is lehet állni a szerződéstől.

Igényesebbek vagyunk

Mindezt az előzékenységet a geopolitikai és járványügyi helyzet kényszerítette ki az utazási irodákból, amikor még nem tudták, mekkora lesz az érdeklődés. Így aztán nem biztos, hogy ez az elkövetkező években is így marad. Átlagosan 40–50%-kal fizetünk többet a repülőútért, 20–30%-kal a szállásért, de ennek ellenére a külföldre utazó szlovákiai turisták nagy többsége a jobb szolgáltatásokat nyújtó, drágább szálláshelyeket keresi. Számos új, a tömegturizmus által még fel nem fedezett nyaralóhely van felfutóban, és egyre népszerűbbek a kora nyári, kora őszi nyaralások is – elsősorban azok körében, akik a gyerekzsivajtól és tömegtől mentes nyugalmat keresik.

A legnépszerűbb nyaralóhelyek idén is Törökország, Görögország, Horvátország, Ciprus, Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Egyiptom, de egyre többen utaznak Dubajba, Ománba vagy a Seychelle-szigetekre. Egyre népszerűbb Bulgária, Albánia, Jordánia, Mexikó, Thaiföld, a Maldív-szigetek és Mauritius, de a tehetős kliensek már felfedezték Szenegált és a Zöld-foki-szigeteket is.

Úgy általában azonban a szlovákiai nyaralók hűségesek az európai célpontokhoz, számukra már Ciprus és Mallorca is egzotikum. Mindenképp az európai nyaralóhelyek mellett szól, hogy rövidebb a repülőút, olcsóbbak, és baj esetén az egészségügyi ellátás is biztonságosabb.

A Wüstenrot biztosító adatai szerint egyre többen kötnek rövid távú biztosítást nyaralás előtt, több 70 éven felüli ember utazik, és inkább gyakrabban rövid, mint egyszer-kétszer hosszabb időre. Főleg a 45 éven felüliek és az egyedülállók körében népszerűek a néhány napos külföldi utak, egyhetes tengerparti nyaralások.

Heverni akarunk, nem tanulni

A szlovákiai turisták többsége számára az álomnyaralás all inclusive ellátást és tengerparti pihenést jelent. Nagyon kevesen foglalnak helyet magánházaknál, bungallókban, kempingekben, és még kevesebben érdeklődnek az ismeretterjesztő kirándulások iránt. A nagy utazási irodák eladásainak 90%-át képezik a tengerparti nyaralások, csak a maradék 10% az ismeretterjesztő kirándulás. „Viszont a tengerparti nyaralások keretén belül egyre szívesebben mennek az ügyfelek egynapos fakultatív kirándulásokra, minél hosszabb a nyaralás, annál inkább” – mondta lapunknak Juraj Vitko, a Tip Travel igazgatója.

Igényesebbek vagyunk, mint a csehek

A Tui ReiseCenter utazási iroda adatai szerint a szlovákiai ügyfelek sokkal igényesebbek, mint a csehek – fejenként 1200 eurót hajlandóak kifizetni egy nyaralásért, míg a csehek csak 800-at, amibe általában olcsóbb szálloda vagy a kempingezés fér bele. A szlovákiai ügyfelek 55%-a négy- és ötcsillagos hotelekben foglalt szállást, míg a cseh ügyfelek alig 22%-a választotta a felsőbb kategóriás szálláshelyeket. Ugyanakkor az all inclusive ellátásra egyformán adunk, a szlovákiai nyaralók 69, a csehek 57%-a fizet be a korlátlan fogyasztásra.

Horvátországba könnyebben és drágábban

Horvátország már a schengeni övezet és az eurozóna része, ezért könnyebben utazhatunk oda, de sokkal mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba, mint az előző években. Az euró januári bevezetése óta 20-30%-kal emelkedtek a szolgáltatások árai annak ellenére, hogy a horvát kormány különböző intézkedéseket vezetett be ennek megfékezésére. Aki Horvátországban fog nyaralni, az 20-30%-kal magasabb árakra számíthat a szállodákban és éttermekben. Egy pizza 10–15 euróba kerül, fél liter sör ára 3–5 euró, két személy egy átlagos étteremben 20–30 euróért vacsorázhat meg.

Érvényes a személyi igazolványa?

Személyazonossági igazolvánnyal a szlovák állampolgárok az EU tagállamain kívül Izlandra, Lichtensteinbe, Norvégiába, Svájcba, Montenegróba, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Szerbiába, Albániába, Georgiába, Moldáviába és Gibraltárra utazhatnak. A világ többi államába érvényes útlevéllel lehet belépni, azt is csak úgy, ha az okmány az ott-tartózkodás végezte után még legalább hat hónapig érvényes. Az EU-n kívüli országokba való belépéskor saját útlevéllel kell rendelkezniük a gyermekeknek, még az újszülötteknek is.

Aki várhat egy hónapig, az az új útlevélért 33 eurót fizet. Ha két héten belül van szüksége az új úti okmányra, 66 euró lesz az ár. Ha sürgős a dolog, két napon belül is kiállítják az új útlevelet 99 euróért. 6 és 16 év közötti gyermekeknek gyorsított eljárásban 39 euróért, 6 éven aluli gyermekeknek 24 euróért.

Utazás előtt fontos ellenőrizni a személyazonossági igazolvány érvényességét is. Az okmány lejártát követő harminc napon belül kérvényezni kell az újat, egyébként nemcsak az utazással lehet gond, de itthon is 33 eurós bírságot kell fizetni. Aki két napon belül szeretne új személyazonossági igazolványhoz jutni, az 36,50 eurós illetékkel számoljon.

A termálvizes forrásairól, vízeséseiről és gejzíreiről híres Reykjavík, Izland fővárosa a legdrágább európai turisztikai célpont. Egy kétfős vacsora itt minimum 150 euró, egy éjszakás szállás pedig 100 euró.

De még mindig vannak Európában olcsóbb helyek is, ilyennek számít például Bulgária, Portugália és a törökországi Marmaris.

A legjobb turisztikai célpontok

A Lonely Planet magazin minden évben kiadja a legjobb turisztikai célpontok listáját, figyelembe véve, hol mire számíthat az utazó:

Kirándulás: Bhután, Új-Skócia (Kanada), Zambia, Nyugat-Ausztrália, a kolumbiai Parques Nacionales Naturales de Colombia nemzeti park és a törökországi Isztambulból a bulgáriai Szófiába közlekedő vonat.

Pihenés: Jordánia, Halkidikí szigete (Görögország), Jamaica, Dominikai Köztársaság, Raja Ampat (Indonézia) és Málta.

Kaland: Accra (Ghána), Albánia, Sydney (Ausztrália), Guyana, Alaszka (USA) és Boise (USA).

Read More

Post Comment