Search by category:
Egyéb kategória

Eloltották a csöllei tüzet

Eloltották a csöllei tüzet

Kulcsár Péter

2023. 06. 23., p – 15:03

Sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak a csöllei (Rovinka) raktárépületben keletkezett tüzet. „A helyszín átvizsgálása után az épületet átadtuk a tulajdonosnak” – mondta a TASR hírügynőkségnek Katarína Križanová, az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) szóvivője.

Pénteken a belügyminisztérium szakértői is átvizsgálták a helyszínt.

Ivan Šimko belügyminiszter köszönetet mondott a tűzoltóknak, és hangsúlyozta, nagyon nehéz körülmények között kellett dolgozniuk. „Nagy elkötelezettséggel végezték a munkájukat, elsősorban a lakosok védelmét, az emberek egészségét tartva szem előtt” – mondta.

Pavol Mikulášek, a HaZZ elnökének tájékoztatása szerint a tűzoltók a környező épületeket is hűtötték, hogy megakadályozzák a tűz továbbterjedését. „Arra az esetre, ha a környékről evakuálni kellett volna az embereket, készenlétben állt egy evakuációs busz” – tette hozzá.

 A tűzoltók és a rendőrök mellett a nyitrai (Nitra) polgári védelmi vegyi laboratórium munkatársai is a helyszínre vonultak. 13 helyen, köztük a tűz helyszínén is méréseket végeztek. „A szén-monoxid, a nitrogén-oxidok és más vegyületek megemelkedett koncentrációját regisztrálták, ez jellemző a hasonló tűzeseteknél, de az értékek nem haladták meg azt az értéktartományt, ami káros lehet az egészségre” – mondta Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője. A környező települések polgármestereinek azt tanácsolták, hogy adjanak ki útmutatást a szabadban tartózkodásra vonatkozóan. „Ezek az útmutatások csütörtök estig voltak érvényben” – tette hozzá Eliášová.

A tűz csütörtök (június 22.) reggel ütött ki a csöllei cég Majerská utcai telephelyén. A raktárakban 700 tonna műanyag és 1500 fa raklap égett. Több mint 180 tűzoltó vonult ki a helyszínre, a tüzet csütörtökön kora este sikerült lokalizálniuk, de még péntek délelőtt is a helyszínen dolgoztak.

Read More

Post Comment