Search by category:
Egyéb kategória

A Thália és a Jókai is szerepel Kisvárdán

A Thália és a Jókai is szerepel Kisvárdán

Juhász Katalin

2023. 06. 24., szo – 14:58

Tegnap kezdődött a legjelentősebb határon túli magyar színházak seregszemléjének számító Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja.A szervezők huszonöt előadást tűztek műsorra, tizenhét versenyelőadás várja a közönséget. A szlovákiai magyar színjátszást két kőszínházunk képviseli.

A Thália az évad leginkább kísérletező produkciójával, a Szentivánéji álommal szerepel a fesztivál versenyprogramjában. Érdekesség, hogy az előadást ma, azaz Szent Iván éjjelét követő estén, 21 órától nézheti meg a kisvárdai fesztivál közönsége. Shakespeare darabját Matusek Attila rendezte, Pukkot, a tháliás előadás főszereplőjévé avanzsáló bajkeverő manót, aki itt inkább valamiféle kíváncsi, kísérletező művészt testesít meg, Hégli Bence játssza.

A Komáromi Jókai Színház František Langer Külváros című drámáját viszi a fesztiválra, melyet tavaly októberben mutatott be a színház társulata. Az előadást szintén a fesztivál versenyprogramjának keretén belül játsszák. A darab rendezője Martin Huba, a két főszereplő Béhr Márton és Kiss Szilvia. Az előadást június 26-án, azaz hétfőn 17 órakor játsszák.

A Thália és a Jókai mellett a díjakért versengő társulatok között ott lesz a tavalyi fődíjas nagyváradi Szigligeti Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a marosvásárhelyi Spectrum Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, az Újvidéki Színház és a Csíkszeredai Csíki Játékszín, valamint közös produkcióval érkezik a Novem Színházi Szervezet, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely.

A beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum mellett színpadra lépnek a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színészei is, de láthatja a közönség az Aradi Kamaraszínház és a szegedi Pinceszínház egy közös produkcióját is.

A versenyprogramon túl két dísz- előadást hívtak meg a fesztiválra: Andrei Serban rendezésével, A doktor című darabbal érkezik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Déryné Társulat pedig a Kis Domonkos Márk rendezte Szemet szemért című darabot mutatja be.

A legjelentősebb magyar színházi seregszemle július 1-ig tart. A zsűri tagja között van Dienes Blanka színésznő, Kiss József drámaíró, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Németh Ákos drámaíró, műfordító, rendező, Szekeres Szabolcs színikritikus és Szigeti Réka dramaturg. Az idei színházi fesztiválon egy nyolcnapos kritikusi mesterkurzuson is részt vehetnek az érdeklődők, ahol az aznap látható előadások alapját képező színpadi szövegekről, az előadás történetéről, a fellépő társulatokról és rendezőkről tudhatnak meg többet.

Read More

Post Comment